(Takaisin)


Debit? Credit?

Nykyään yhdistetty pankki/visa-kortti ei olekaan enää yhdistetty pankki/visa-kortti. Nykyään se on debit/credit-kortti. Mikä on syy tähän termien muutokseen? En tiedä, mutta sen tiedän, että se on äärettömän hämäävää.

Taloustieteilijälle saattaa olla päivänselvää, mitä eroa on termeillä "debit" ja "credit", mutta tavalliselle pullaiselle ne ovat täyttä hepreaa. Tai latinaa, mistä termit todennäköisesti tulevat.

Aina kun käyn nostamassa rahaa automaatilta, se ei enää kysykään "visa" tai "pankki", vaan "credit" tai "debit". Minun on aina pohdittava, että kumpaa termiä sen uuden kortin käyttöohje nyt taas käyttikään tarkoittamaan pankkikorttia. Itse termit ovat äärimmäisen hämääviä.

Sanasta "debit" tulee lähinnä elävästi mieleen englanninkielinen sana "debt", mistä tulee mieleen velaksi ostamista. Tarkoittaako siis "debit" sitä, että nostan rahaa velaksi, eli toisin sanoen luotolla?

Toisaalta sanasta "credit" tulee mieleen "krediitit", eli esimerkiksi joissain systeemeissä olevia valmiita pisteitä mitä on kerännyt jollain tapaa. Tarkoittaako "credit" siis jotain sellaista, että käytän valmiiksi omistamaani rahaa?

Ei, termit ovat päinvastaiset: "Credit" tarkoittaa sitä, että käytän luottoa, kun taas "debit" tarkoittaa sitä, että käytän talletuksiani, eli sama kuin vanha termi "pankkikortti". Olen joutunut opettelemaan ulkoa näiden kahden hämäävän termin oikeat merkitykset, ja minun on aina muisteltava ne pankkiautomaatilla ja maksaessa kaupassa kortinlukukoneella.

Jos minä, teknisesti orientoitunut, opiskellut tietokonenörtti menen sekaisin näiden termien kanssa, niin kuinka paljon enemmän mahtavat mennä sekaisin jotkut vanhat mummot?

Mitä ihmeen järkeä oli noiden termien muuttamisella?

Kaipa idea on se, että samoja termejä käytetään muissakin maissa, joten jos käyttää korttia ulkomailla, niin ei mene sekaisin vieraskielisten termien kanssa. Paitsi että termit ovat jo valmiiksi vieraskielisiä, toisiaan muistuttavia, ja hämääviä. Vaikka termeistä haluttiin kansainvälisiä, miksei voitu valita vähän selkeämmät, toisistaan paremmin erottuvat sanat? Oliko pakko käyttää jotain taloustieteellisiä termejä joista tavalliset pulliaiset eivät ymmärrä hölkäsen pölähtävää?


(Takaisin)