(Takaisin)


Kouluopettajien tilanne

Peruskouluopettajien tilanne, erityisesti yläasteluokilla, on Suomessa täysin retuperällä.

Tosiasia on, että opettajien niskaan sataa paskaa joka suunnalta. Paskaa sataa itse oppilaiden osalta, jotka ovat oppineet, että tunnilla saa käyttäytyä kuin sika ilman minkäänlaisia seuraamuksia. Opettajille vittuillaan, minkäänlaista kunnioitusta opettajia tai muita oppilaita kohtaan ei ole, ja ylipäätänsäkin käyttäydytään kuin siat pellossa. Opettajat eivät mahda asialle yhtään mitään. Oppilaita ei saa rangaista, eikä heitä saa poistaa luokkahuoneesta (koska oppilas on aina opettajan vastuulla tunnin aikana, riippumatta siitä missä oppilas on, ja jos oppilas on poissa luokkahuoneesta ja joutuu ongelmiin, opettaja on siitä vastuussa).

Paskaa sataa vanhempien osalta. Sen sijaan, että vanhemmat pistäisivät lapsensa kuriin, he vain valittavat kurittomien lastensa kohtelua opettajien osalta. Jos opettaja yrittää pitää minkäänlaista kuria ja sanoo näille rakkareille jotain, niin paskaa sataa niskaan rakkarin vanhemmilta.

Paskaa sataa koulun johdon osalta. Parannusehdotuksia ei kuunnella tai niitä pyöritellään byrokratian rattaissa. Muutoksiin ollaan haluttomia eikä ongelmia haluta tiedostaa eikä niille tehdä mitään. Vastuuta pakoillaan hyvin yleisesti. Usein koulun johto asettuu vanhempien paskanjauhannan puolelle ennemmin kuin opettajien.

Paskaa sataa kukkahattutätien ja moraalitanttojen osalta. Heti kun mitään ratkaisutoimenpiteitä yritetään ehdottaa, nämä vapaata kasvatusta puoltavat moraalitantat ovat aina vastustamassa, nimittelemässä ja syyttelemässä opettajia.

Tilannetta vain pahentaa moninkertaisesti koulujen sulkemiset ja tästä seuranneet ylisuuret luokat. Pienellä luokkakoolla on edes jonkinnäköiset mahdollisuudet opettajan pitää kuria, erityisesti jos häiriköiden määrä on pieni. Ylisuurilla luokilla tilanne on täysin mahdoton. Häiriköitä on paljon ja he saavat vain tukea ja innostusta toisiltaan.

Miksi kukaan haluaisi opettajaksi Suomessa? Se ei aiheuta mitään muuta kuin loputonta stressiä, eikä se ole millään tavalla palkitsevaa. Ongelmille ei tehdä mitään, vaan niitä päinvastoin pahennetaan päivä päivältä. Ei mikään ihme, että Suomessa on huutava pula opettajista.

Tässä olisi minun ratkaisuni tähän ongelmaan:

Pienemmät luokkakoot takaisin, ja säädetään laki, että jokaisessa koulussa on oltava vahdittu tyhjä luokkahuone, johon opettajat voivat rauhassa lähettää häiriköt tunnin ajaksi.

Oppilaiden vanhemmat puolestaan saadaan kuriin ainoalla kielellä, jota he ymmärtävät, nimittäin rahalla. Parista ensimmäisestä häiriötilanteesta lähtee vanhemmille varoitus. Kolmannella tai neljännellä kerralla lähtee sakko. Jos tilanne ei vieläkään ratkea, niin sakko nousee. Jos ei vieläkään parane, niin oppilas potkitaan pois koulusta. Vanhempien vastuulle jää hoitaa oppilas johonkin toiseen kouluun omalla kustannuksellaan.

Suomalaiset ymmärtävät rahan kieltä kaikista parhaiten. Heti kun kyse on rahasta, niin johan alkaa muutoksia tapahtua.

Mutta toki tämä on vain utopistista ajattelua. Ei tällaista tule koskaan tapahtumaan. Ei vaikka tästä hyötyisivät kaikki (mukaanlukien itse häiriköt, jotka ehkä oppisivat käyttäytymään). Ei, moraalivartijoille ja kukkahattutädeille ei kelpaa tällaiset ratkaisut. Mieluummin annetaan häiriköinnin jatkua ja kaadetaan paskaa opettajien niskaan.

Hyvä Suomi, näin sitä pitää.


(Takaisin)