(Takaisin)


Suomen valtion rahapolitiikka

Hervannan terveysasemaa uhkaa sulkeminen. Sama kohtalo uhkaa useimpia muitakin Tampereen alueen terveysasemia. Jos näin käy, lähimmät terveyspalvelut hervantalaisille olisi Tampereen keskustassa.

Hervannan uimahallia uhkaa sulkeminen, samoin kuin monia muita uimahalleja. Monille uiminen on lähes ainoa sopiva liikunnan muoto, erityisesti vanhemmille ihmisille näin talvella.

Miksi näin on? Koska ei ole rahaa. Tampereen kaupungin on säästettävä tänä vuonna 5 miljoonaa euroa, koska rahaa ei ole. Ainoa tapa säästää tämä raha on lopettaa tärkeitä julkisia palveluita kuten terveydenhuoltokeskukset.

Hervannan kirkon soppajonoa uhkaa ruuan loppuminen, minkä takia monta köyhää uhkaa suoranainen nälänhätä. Rahaa ei ole.

Samaan aikaan Suomen valtio antaa kehitysapuun reilut 650 miljoonaa euroa tänä vuonna. Rahasta, jota sillä ei ole. Tämä 650 miljoonaa tulee siitä 2 miljardista eurosta valtionlainaa, jota Suomen valtio ottaa tänä vuonna.

Tämä on Suomen valtion logiikkaa rahapolitiikan suhteen. Esimerkiksi Tampereen kaupungille ei voi antaa ylimääräistä 5 miljoonaa euroa, jolla se saisi pidettyä peruspalvelut kunnossa, mutta sen sijaan kehitysapuun voidaan ihan hyvin antaa 130 kertaa se määrä.

Miksi tästä 650 miljoonasta ei voi uhrata osaa suomalaisten hyväksi? Mitä ihmeen haittaa siitä voi olla?

Miksi ei voida yksinkertaisesti sanoa, että sori, on talouskriisi, joten tänä vuonna ei yksinkertaisesti pysty antamaan kehitysapuun kuin "vain" 500 miljoonaa? Loput reilut 150 miljoonaa voitaisiin sitten käyttää kuntien peruspalveluiden ylläpitoon. Esimerkiksi Tampereen rahatarpeiden jälkeen jäisi vielä 145 miljoonaa muiden kuntien tarpeita varten. Jos kehitysapuun rahan antaminen on jokin kansainvälinen imagokysymys, niin en usko, että mikään valtio moittisi Suomea siitä, että näin talouskriisin aikaan ei yksinkertaisti voi antaa niin paljon kuin aikaisemmin.

(Enkä usko, että kukaan pistäisi pahakseen jos 500 miljoonan sijasta kehitysapuun annettaisiinkin vain esimerkiksi 200 miljoonaa, jolloin loput 450 miljoonaa voitaisiin käyttää kuntien ylläpitoon. Tästä riittäisi varmasti kaikille tarvitseville.)

Mutta kun ei. Velkarahasta on pakko antaa pois kolmasosa, eikä pientä osaakaan siitä voi käyttää kuntien peruspalveluiden ylläpitoon. Mikä on syy tähän? Sitä en ainakaan minä pysty lainkaan käsittämään. En voi kuin vain todeta, että Suomen päättäjät ovat täydellisiä lahopäitä. Tästä joudumme kärsimään minä ja kaikki Suomessa asuvat.


(Takaisin)