Digi-TV runnottiin Suomessa läpi väkisin, vaikka sille ei ollut minkäänlaista kysyntää. Ihmiset olivat aivan tyytyväisiä normaaliin analogisiin tv-lähetyksiin, eikä kukaan oikeastaan kaivannut digi-tv:n tuomia "etuja".
Tämä oli erityisesti näin sen takia, että digi-tv:hen siirtyminen ei ollut täysin ilmaista. Digi-tv:hen siirtyminen ja analogi-tv:n lopettaminen tarkoitti käytännössä sitä, että jos ihmiset haluavat jatkaa tv:n katsomista, heidän on pakko ostaa digi-tv-laitteita. Laitevalmistajat ja kauppiaat olivat tästä tietenkin innoissaan, muttei juurikaan ne, jotka joutuivat niitä laitteita ostamaan.
Ongelmaa pahentaa myös se, että digi-tv-standardeja on Suomessa käytössä kolme keskenään epäyhteensopivaa. Käytännössä ostajan on tiedettävä mitä standardia hänen kotitalouteensa tulee että hän voi ostaa oikeanlaisen digi-tv-laitteen. Jos esimerkiksi taloon tulee kaapeli-digi-tv-lähetystä, niin olisi virhe ostaa antenni-digi-tv-vastaanotin, ja toisinpäin.
Vaikka ostaja tietäisikin mikä laite on oikea, jos hän myöhemmin muuttaa toiseen kotitalouteen jossa on käytössä eri standardi, hänen on ostettava uusi vastaanotinlaite, sillä vanha ei enää toimikaan.
Analogi-tv:n aikoihin oli yhdentekevää tuleeko kotitalouteen tv-lähetys antennia vai kaapelia pitkin: Sama TV kelpasi kummassakin tapauksessa. Digi-tv:n aikaan on valittava laite sen mukaan. Jostain syystä kaapeliversio on merkittävästi kalliimpi kuin antenniversio. Jos satut asumaan kotitaloudessa johon tulee vain kaapeli-digi-tv-lähetys, niin sinun on pakko ostaa kalliimpi laite.
Digi-tv:n "paremmuutta" mainostettiin myös valheellisin perustein.
Esimerkiksi yksi yleinen peruste digi-tv:n paremmuudesta analogi-tv-lähetyksiin nähden oli kuvan laatu. Koska lähetys on digitaalinen, niin saamme heittää hyvästit kohinaiselle kuvalle ja lumisateelle. Eli lupailtiin täysin häiriötöntä, kohinatonta kuvaa, jonka piti olla myös laadukkaampi ja terävämpi kuin vanha analogi-tv-lähetys jopa täysin optimaalisessa tilanteessa.
Käytännössä digi-tv-lähetysten kuvanlaatu on jopa surkeampi kuin hyvän analogi-tv-lähetyksen. Digi-tv käyttää samaa kuvan digitaalista pakkausmenetelmää kuin DVD. Ero on siinä, että digi-tv:n siirtokapasiteeti on merkittävästi pienempi kuin DVD:n, mikä tarkoittaa sitä, että digi-tv-kuvaa on pakko pakata enemmän kuin DVD-kuvaa. Tämä suurempi pakkaussuhde näkyy mpeg-häiriöinä kuvassa (eli vastaavanlaisina kuvassa esiintyvinä häiriöinä kuin liian pieneen tiedostokokoon pakattu JPEG-kuva).
Useimmissa digi-tv-lähetyksissä on selkeästi nähtävissä nämä häiriöt. Joissain tapauksissa näitä häiriöitä on niin paljon, että kuvanlaatu on jopa merkittävästi huonompi kuin vanhoissa analogi-tv-lähetyksissä.
Digi-tv:hen siirtyminen oli siis käytännössä askel taaksepäin kuvanlaadussa, vaikka digi-tv:tä valheellisesti mainostettiin askeleena parempaan tässä suhteessa.
Digi-tv:tä myös mainostettiin monipuolisempana multimediakanavana. Utopistisimmassa näkemyksessä katsoja pystyy valitsemaan esimerkiksi elokuvan tekstityksen monesta eri kielivaihtoehdosta, tai kytkemään tekstityksen kokonaan pois, tai vaikka urheilulähetyksessä valitsemaan useasta vaihtoehtoisesta kuvakulmasta mieleisensä, sekä valitsemaan selostuksen useammasta eri kielestä (tai jopa olla kokonaan ilman selostusta).
Vaikka digi-tv-teknologia ehkä teoriassa tarjoaa tällaisia mahdollisuuksia, käytännössä tukea niille ei ole, tai niitä ei juurikaan tarjota. Pahimmillaan esimerkiksi elokuvia lähetetään pakkotekstityksin (tekstitys tulee itse kuvassa sen sijaan, että se tulisi erillisenä). Silloinkin kun tekstitys tulee erillisenä, siinä on ollut usein käytännön ongelmia.
Teknisiä ongelmia voi perustella sillä, että teknologia on uutta ja vielä täynnä lastentauteja. Mutta jos näin on, miksi digi-tv piti runnoa väkisin läpi näin lyhyellä aikataululla? Luvattua kuvanlaadun parannusta ei tullut, siirtymä tuli kalliiksi kaikille, ja useimpia luvattuja teknisiä parannuksia ei tullut, tai niissä on ollut ongelmia.
No, yksi hyöty digi-tv:stä on ainakin minulle ollut: Eipähän tarvitse enää tuijottaa telkkaria eikä maksella tv-lupamaksuja. Analogi-tv-lähetysten loppuminen oli oiva virike luopua tv:stä kokonaan. Kaapeli-digi-tv-sovittimet ovat liian kalliita, eikä minua oikeastaan edes kiinnosta koko tv sen vertaa, että jaksaisin satsata. Onneksi olkoon viestintävirasto: Menetitte ainakin yhden maksavan asiakkaan.