(Takaisin)


Kokonaisten genrejen dissaaminen

Tämä aihe ei sinänsä ole sellainen, joka minua varsinaisesti ärsyttäisi, mutta mielestäni se on silti hieman tyhmää.

Tämä aihe liittyy vahvasti makuasioihin, joten ilmaisen tässä oman henkilökohtaisen mielipiteeni asiasta (koska makuasioissa ei ole mitään absoluuttisia totuuksia).

On paljon sellaisia ihmisiä, jotka dissaavat, eli väheksyvät tai ainakin omasta mielestään eivät lainkaan pidä tietyistä genreistä. Tässä tapauksessa tarkoitan musiikki- ja elokuvagenrejä. Esimerkiksi minulla on kaveri, jolla on melkoisen monta tällaista genreä josta hän ei pidä, kuten teknomusiikki, scifi-elokuvat, kauhuelokuvat ja anime (ja yleisestikin kaikki piirretyt muutamaa harvaa poikkeusta lukuunottamatta).

Jokaisella on toki oikeus mielipiteisiinsä, erityisesti kun kyse on makuasioista, mutta minun mielestäni on hieman tyhmää dissata kokonaisia genrejä, erityisesti kun se tuntuu tapahtuvan enemmän periaatteellisista syistä kuin mistään muusta.

Se on tietenkin täysin ymmärrettävää, ettei pidä jostain tietystä elokuvasta tai musiikkikappaleesta. En minäkään pidä joka ikisestä mahdollisesta yksittäisestä elokuvasta tai biisistä. Olen jopa kirjoittanut erillisen sivun elokuvista, joista en pidä.

Tämä on kuitenkin aivan eri asia kuin kokonaisten genrejen dissaaminen. Minusta on todella tyhmää sanoa, että "tekno on p**kaa" tai että "en tykkää scifi-elokuvista". Kaikkien genrejen sisällä on kuitenkin rajaton määrä erilaisia yksittäisiä elokuvia tai musiikkikappaleita jotka ovat tyyliltään (kyseisen genren sisällä) aivan laidasta laitaan. Se on vähän kuin sanoisi, että "kaikki kiinalaiset ovat lyhyitä" tai "kaikki ruuat joissa on sipulia ovat pahoja": Vaikka näin yleensä olisikin, on silti tyhmää dissata kaikki sen genren yksittäiset tuotokset sen perusteella.

Minusta on hieman tyhmää, että esimerkiksi tämä kaverikin sulkee itseltään pois hyvinkin suuren osan musiikista ja erityisesti elokuvista vain tällaisten periaatteellisten syiden takia. Esimerkiksi videovuokraamossa on melkein puolet elokuvista sellaisia, jotka kuuluvat johonkin genreen josta hän "ei pidä" ja näin ollen hän suoraan skippaa ne, vaikka niiden seassa saattaisi olla suoranaisia taiteen helmiä.

Itse en osaa sanoa yhtään musiikin tai elokuvien genreä, josta voisin sanoa, että "en pidä siitä". Joka ikisessä genressä on omat helmensä jotka ovat mahtavaa katseltavaa tai kuunneltavaa. Minä en sulje mitään genreä pois kun yritän nauttia taiteesta ja viihteestä.

On joitain genrejä, joissa hyvin merkittävä osa tuotoksista eivät oikein kolauta, mutta joissa kyllä on mahtaviakin yksilöitä. Esimerkiksi monet Death Metal -musiikin biisit eivät oikein kolahda, mutta silti on muutamia biisejä jotka ovat mahtavia. Saman voi sanoa rankimmista teknogenreistäkin. Joskus pienempänä dissasin oopperaa ja pidin sitä äärettömän tylsänä, mutta hieman vanhempana opin pitämään erittäin paljon tietyistä oopperakappaleista.

Mielestäni tällaiset ihmiset jotka ennakkoluuloisesti dissaavat kokonaisia genrejä menettävät monia taiteen helmiä ja sulkevat itseltään pois mahtavia potentiaalisia elämyksiä, ja se on mielestäni tyhmää. Ihmisten kannattaisi mielestäni olla mieleltään avoimempia ja ennakkoluulottomampia, niin ehkä sitten näistä "huonommistakin" genreistä saattaa ruveta löytymään ne helmet.


Toinen samaan aiheeseen liittyvä asia on se, kuinka naurettavia syitä monet ihmiset antavat sille, miksi he eivät pidä jostain genrestä.

Se, mille jaksan aina nauraa kaikista eniten on kun jotkut perustelevat miksi he eivät pidä teknosta. Ehkä naurettavin perustelu on se, että teknossa ei käytetä "oikeita soittimia", ja että "kone tekee suurimman osan biisistä eikä tekijän tarvitse kuin painaa muutamaa nappia".

Minua on aina ihmetyttänyt se, että mitä ihmeen väliä sillä on, että miten jokin musiikki on tehty. Ei se vaikuta ainakaan minun taiteelliseen elämykseen millään tavalla, että miten ja millä välineillä musiikki on tehty. Minun mielestäni tärkeintä on se, miltä se musiikikappale kuulostaa, eikä niinkään se, millä se on tehty. Jos musiikkikappale kuulostaa mahtavalta, niin se on ihan se ja sama onko se tehty hiilihangolla ja ämpärillä vai sinfoniaorkesterilla. Korkeintaan tekotavalla voi olla kuriositeettiarvoa, mutta itse musiikielämykseen sillä ei ole mitään merkitystä.

Toki tähän perusteluun nämä teknon vihaajat välittömästi vastaavat, että tekno kuulostaa p**kalta, mutta tämähän jo heti ilmiantaa sen, että he eivät pidä teknosta (tai ainakaan tietystä sen genren kappaleista) sen perusteella miltä se kuulostaa eikä sen perusteella miten se on tehty, joten koko tekotapaperustelu oli vain tyhmä tekosyy.

Jotenkin tämä tekotapapalvonta on joidenkin ihmisten tapauksessa mennyt ihan liian äärimmilleen. Toki on erittäin ihailtavaa jos joku osaa soittaa jotain soitinta äärimmäisen taitavasti, ja tästä itse taidon esityksestäkin voi nauttia, mutta mielestäni se on huono perustelu dissata kaikkia sellaisia musiikkikappaleita joiden tekemiseen ei ole vaadittu sorminäppäryyttä. Äärimmilleen hiottu käsitaito ja musiikkisoittimella "jonglööraus" on toki erittäin ihailtavaa, mutta ainakaan minua se ei estä nauttimasta muillakin tavoilla tehdystä musiikista. En minä sulje itseltäni pois musiikkigenrejä sen perusteella.

Tämä ei tietenkään ole ainoa musiikkigenre jota dissataan mielestäni tyhmin perustein ja ennakkoluuloisesti. Monet dissaavat metallimusiikkia vain sen takia, että siinä käytetään kitarasäröä (vaikka usein ihmiset keksivät mitä moninaisimpia muita syitä). Jotkut dissaavat klassista musiikkia koska se on heidän mielestään tylsää. Jotkut dissaavat jazzia koska he eivät "ymmärrä" sitä. Jotkut dissaavat "europoppia" koska se on liian banaalia. Kaikkiin genreihin riittää kyllä dissaajia...

Toinen mielestäni tyhmä perustelu dissata tiettyjä biisejä on se, kuka ne biisit on tehnyt. Esimerkiksi jotkut "eivät tykkää" Michael Jacksonin biiseistä vain sen takia, minkälainen ihminen hän on. Jotkut taas välttelevät esimerkiksi Village Peoplen musiikkikappaleita sen takia, minkälaisia ihmisiä he ovat.

Olen tässäkin asiassa sitä mieltä, että se on täysin yhdentekevää kuka biisin on tehnyt. Se ei estä minua nauttimasta biisistä mikäli se on hyvä.


(Takaisin)