(Takaisin)


Suomalaisten suhtautuminen Tarja Haloseen

Tarja Halonen äänestettiin presidentiksi. Suuri syy tähän oli se, että hän on nainen. Kuusi vuotta myöhemmin Halonen äänestettiin uudestaan presidentiksi. Miksi? Siksikö, että hän oli saanut niin paljon hyvää aikaiseksi edellisellä presidenttikaudellaan? Vaiko siksi, että hän on nainen?

Mielestäni Jussi Halla-Aho kirjoittaa erinomaisen hyviä mielipiteitä Halosesta ja tämän valitsemisesta presidentiksi. Suosittelen lukemaan kyseisen tekstin sillä, vaikka se onkin melko provosoivaa, siinä on mielestäni paljon asiaa.

Vuonna 2004 Yleisradio järjesti katsojaäänestyksen, jossa valittiin kaikkien aikojen suurimmat suomalaiset. Minä suorastaan järkytyin kun näin tuloslistan äskettäin: Top-100-listalla Tarja Halonen oli äänestetty kuudenneksi!

Voi AAARGH! Kuka ihme on Tarja Halonen?

Halonen oli äänestetty korkeammalle kuin sellaisetkin suomalaiset mitättömyydet kuin Mikael Agricola, Jean Sibelius, Aleksis Kivi, Elias Lönnrot, Väinö Linna ja Paavo Nurmi.

Vielä kerran: Kuka ihme on Tarja Halonen? Aargh, ja vielä kerran aargh!

Jos kuudenneksi olisi päätynyt vaikkapa edellinen presidenttimme, Martti Ahtisaari, niin sen olisin ihan mielelläni hyväksynytkin. Ahtisaari oli presidenttikaudellaan (sekä sitä ennen ja jälkeen) kansainvälisesti tunnettu diplomaatti ja suurlähettiläs. Ahtisaarella oli presidenttikaudellaan merkittävä osuus esimerkiksi Kosovon kriisin sovittelijana keväällä 1999.

Mutta kuka ihme on Tarja Halonen? Mitä ihmettä Halonen on muka saanut niin paljon aikaiseksi, millä ihmeen tavalla hän on edistänyt suomalaisuutta tai kansainvälistä diplomatiaa, että hänet äänestettiin peräti kuudenneksi suurimmaksi suomalaiseksi kautta aikojen?

Ainoa miten Halonen edes vähän tunnetaan kansainvälisesti on sen takia, että hän on päässyt useampaan Conan O'Brienin sketsiin (ja tämäkin tapahtui vasta tuon äänestyskisan jälkeen). En kutsuisi tuota kovinkaan suureksi kansainväliseksi saavutukseksi.

Kuinka kukaan järjissään oleva suomalainen voi tosissaan väittää, että Halonen on merkittävämpi suomalainen kuin esimerkiksi Mikael Agricola tai Jean Sibelius?

Ei hyvää päivää. Ei kyllä monia suomalaisia järki paljon pakota.


(Takaisin)