(Takaisin)


Intti

Suomen Armeijan pakollisuuden tarpeellisuudesta voidaan olla montaa mieltä, mutta yksi asia on minun mielestäni melkoisen selkeää: Ainakin 90% ihmisten intissä viettämästä ajasta on täydellistä ajanhukkaa.

Kaikki ne asiat, jotka minä opin intissä ja jotka jäivät mieleen (kuten esimerkiksi aseiden käsittely, ampuminen, teltan pystyttäminen jne.) olisin aivan varmasti voinut oppia parin viikon intensiivikurssilla, ja muistaisin ne tällä hetkellä aivan varmasti yhtä hyvin kuin muistan ne niiden 8 kuukauden jäljiltä, mitä intissä olin.

Opetus oli intissä äärimmäisen hidasta ja pitkäveteistä, ja ehdottomasti suurin osa asioista, mitä siellä joutui tekemään, oli totaalisen turhia hanttihommia, joista ei ollut mitään hyötyä kenellekään. Parhaimmillaankin intissä opetettiin yksi tai kaksi asiaa päivässä. Pahimmillaan saattoi kulua viikkokausia ilman minkäänlaista hyödyllistä opetusta tai tekemistä.

Mielestäni monet asiat, joihin kulutettiin viikko- ja jopa kuukausitolkulla aikaa, olisi voitu ihan yhtä hyvin ja tehokkaasti opettaa muutamassa päivässä.

Mikäli intti olisi intensiivikurssiluontoinen ja siitä poistettaisiin kaikki turha säätäminen ja hyödyttömien hanttihommien tekeminen, voitaisiin kaikki intin opetus varmasti tiivistää yhteen kuukauteen. Vaikeimmat erikoistumishaarat voitaneen venyttää tarpeen vaatiessa esimerkiksi kahteen kuukauteen.

Opetus olisi tällöin myös tehokkaampaa koska tällä tavalla voidaan opettaa pienempiä ryhmiä kerralla. Jos vuodessa olisi esimerkiksi 12 sisääntuloerää, jokainen niistä kooltaan 1/12 nykyisistä, voitaisiin opetusta tehostaa koska ryhmät ovat pienempiä.

Kuukauden (tai korkeintaan kahden) intti on myös huomattavasti pienempi kynnys monelle kuin vuoden intti, mikä taas voi hyvinkin kasvattaa kokonais-sisäänottoja, mikä lie Suomen Armeijan näkökulmasta vain hyvä asia.

Pakollisen intin rinnalla voitaisiin pitää nk. palkka-armeijaa niille, jotka haluavat olla siinä hommassa ammatikseen. Heille voidaan sitten erikseen opettaa niitä asioita, joita ei reserviläisten edes oleteta osaavan.

Nykyisessä intissä 90% on turhaa ajanhukkaa, josta ei ole mitään hyötyä kenellekään. Ihmiset vain pakotetaan olemaan vasten tahtoaan jossain ja tekemään hanttihommia, joista ei ole mitään hyötyä kenellekään, kaikista vähiten sille, joka niitä hanttihommia joutuu tekemään. Nämä ihmiset voisivat sen ajan olla esimerkiksi työelämässä parantamassa Suomen taloutta sen sijaan, että he ovat vasten tahtoaan intissä kuluttamassa veronmaksajien rahoja.

Ehdottamassani järjestelmässä resurssit jaetaan järkevämmin, opetus on tehokkaampaa, ihmisten kynnys mennä inttiin on pienempi, ihmisten elämään ei tule vuoden (vaan korkeintaan kuukauden tai parin) mustaa aukkoa, ja parhaimmassa tapauksessa tämä säästetty aika parantaa Suomen taloutta koska työntekijöitä on joka vuosi iso kasa enemmän. Pienemmät ryhmät tulevat myös todennäköisemmin halvemmaksi Suomen Armeijalle koska resursseja ei tarvitse haaskata kerralla ylisuurelle määrälle ihmisiä, vaan ne jakaantuvat tasaisemmin pienemmille ryhmille (mm. majoitustiloja, varusteita ja muonaa tarvitaan huomattavasti vähemmän). Reserviläisten oppimäärä pysynee kutakuinkin samana (ellei peräti jopa parempana mm. lyhyemmän ja järkevämmän intin aiheuttamasta positiivisemmasta asenteesta).

Minusta tuntuu, että suurimmat syyt tällaisen ajatuksen vastustamiselle ovat vain ja ainoastaan traditio ja muutosvastarinta, joista kumpikaan ei ole millään tavalla järkevä tai perusteltu syy.


(Takaisin)