tai:
WWW-selaimiin on vuosien saatossa lisätty jos jonkinlaista vipstaakkelia jolla webbisivuille saataisiin enemmän toiminnallisuutta ja monipuolisuutta. Näiden vipstaakkeleiden alkuperäinen tarkoitus on se, että ihmiset voisivat tehdä webbisivuistaan parempia ja toiminnallisuudeltaan laajempia. Yksi olennaisimmista ovat javaskriptit, sekä muut HTML:ään lisätyt apukeinot.
Näiden ominaisuuksien oikeaoppinen tarkoitus on tehdä sivuilla navigoimisen helpommaksi ja miellyttävämmäksi sekä lisätä niihin ominaisuuksia joista on hyötyä käyttäjälle, jotka mahdollistavat monipuolisemman ja laajemman surffailukokemuksen.
Silti näitä ominaisuuksia varjostaa lähes aina sama ilmiö: Jotkut alkavat käyttämään näitä ominaisuuksia liikaa ja väärään tarkoitukseen, sellaisella tavalla, joka on lähinnä ärsyttävää ja yksinomaan tekee surffailusta epämiellyttävää, ja tämä "muoti-ilmiö" sitten leviää kulovalkean tavoin ympäri maailmaa.
Seuraavaksi esimerkkejä tästä (sekä Mozilla-selaimen ylistystä):
Tämä on äärimmäisen yleinen ja ärsyttävä ominaisuus (jota käytetään jopa isojen ja vakavasti otettavien firmojen sivustoilla, erityisesti pelifirmojen). Minä olen varannut selainikkunalle tietyn alueen pienestä ruudustani, ja haluan, että se pysyy niiden rajojen sisällä, eikä saastuta työpöytääni sellaisilla asioilla, jotka eivät kiinnosta minua pätkääkään.
Kaiken lisäksi tämä on vielä usein toteutettu tyhmästi (ja ärsyttävästi) niin, että se skripti avaa sen ikkunan joka ikinen kerta kun se sivu ladataan, mikä tarkoittaa sitä, että jos menee jollekin alisivulle ja palaa takaisin pääsivulle, niin sieltä pompahtaa taas uusi ikkuna. Kohta on ruutu täynnä ikkunoita jos niitä ei jaksa sulkea.
Mozillassa tämän voi estää: Sen voi konfiguroida niin, että sivun lataamisen aikana javaskriptiltä on estetty uusien ikkunoiden avaaminen (esto poistuu sitten kun sivu on kokonaan latautunut). Erittäin loistava ominaisuus!
Tämä on ärsyttävä ominaisuus kahdesta syystä:
Mozillan voi konfiguroida niin, että se ignoroi linkkien target-määritteen, jolloin kaikki linkit avautuvat samaan ikkunaan riippumatta mikä sen target on. Jälleen kerran loistava veto! Jos tosiaankin haluan linkin avautuvan uuteen ikkunaan, se on helppo tehdä hiiren oikean napin valikolla.
Vaikka tämä ei ole ehkä niin vakava ärsyttävyys kuin edellinen, sillä tätä yllättävän harvoin väärinkäytetään (ts. yllättävän usein tämä tehdään ihan oikeasta ja järkevästä syystä), niin sitä voi silti käyttää väärään ja ärsyttävään tarkoitukseen. Se voi olla sinänsä pahempi kuin edellinen, että se kaiken lisäksi vaatii javaskriptituen jotta linkki toimisi lainkaan!
Mozillan voi myös konffata niin, että javaskriptit eivät voi missään tilanteessa avata uusia ikkunoita (mikä on radikaalimpaa kuin ensimmäisessä kohdassa mainittu ominaisuus, että tämä on estetty vain sivua ladattaessa). Tämä on kuitenkin valitettavasti haitta joillain sivuilla, joissa jotkut linkit avaavat javaskriptillä uuden ikkunan ihan hyvässä ja hyödyllisessä tarkoituksessa, ja siksi tätä ei välttämättä ole hyvä pitää estettynä (itselläni se ei ole). Mozillaan on mahdollisuus laittaa lista sivustoista, joille sallitaan uusien ikkunoiden avaaminen (ja se on sitten muilta estetty), mutta tämän hankalaa ainakin vielä (jospa tulevaisuudessa tulisi suoraan jokin valikko-optio, että "allow javascript window.open for this site" tai jotain, mutta toistaiseksi se on erittäin hankalaa).
Statuspalkki on tärkeä osa selainta. Jo sen nimikin viittaa siihen. Se antaa käyttäjälle hyödyllistä tietoa (esimerkiksi sen, mihin linkki osoittaa oikeasti). Sivun ei pidä missään tapauksessa mennä häiritsemään käyttäjää sotkemalla tällaista tietokenttää. Se, että javaskriptiin on alunperinkin lisätty tuki tällaiseen sotkemiseen on melko aivokuollutta.
Jälleen kerran Mozillan voi konfiguroida niin, ettei javaskriptillä ole mitään pääsyä statuspalkkiin.
Tämä on pahinta häiriköintiä mitä sivu voi tehdä, ja se, että javaskriptissä on lainkaan tukea tällaiseen, on todella käsittämätöntä. Hiiren oikea nappi on olennainen osa selaamista. Sen takaa tulevassa valikossa on yleisimmät ja hyödyllisimmät komennot, mitä selaimella voi suorittaa, ja ne ovat erittäin tärkeitä. Oikean napin toiminnallisuuden estäminen tai hankaloittaminen on pahimmanlaatuista webbiterrorismia mitä vain voi olla. Se hankaloittaa surffailua todella tehokkaasti.
Useimmiten tämä tehdään siksi, että halutaan estää sivulla olevien
kuvien imuroiminen (se alert-ikkuna yleensä sanoo jotain asiasta). Tämä
on sinänsä naurettavaa, sillä tämä ei suinkaan estä tätä vähänkään
osaavammalta surffaajalta. Jos surffaaja haluaa ne kuvat, siihen on montakin
tapaa: Itsestäänselvin on kytkeä javaskriptit pois päältä, imuroida kuvat
ja kytkeä ne taas päälle. Tai sitten voi käyttää www-sivujen imurointiohjelmia
(esimerkiksi wget
). Mozillassa (tai ainakin sen
Windows-versiossa) on lisäksi hauska ominaisuus
(en tiedä onko tarkoituksellinen vai vahinko), että jos oikean napin jättää
pohjaan niin kauan, että se alert-ikkuna ilmestyy ja sitten vasta päästää
sen irti, niin se oikean napin valikko ilmestyy ja on täysin käytössä (jolloin
esimerkiksi kuvan tallettaminen onnistuu normaalisti). Tämä terrorismi ei
siis oikeasti estä mitään, vaan pelkästään hankaloittaa surffaamista.
Valitettavasti Mozillassa ei voi käsittääkseni ainakaan vielä (versiossa 0.9.7) estää hiiren nappien triggeröimisen javaskripteiltä. Toivottavasti tämäkin optio tulee joskus.
(Lisäys, 17.7.2002: Mozilla 1.1 ei edelleenkään tue tämän estämistä, mutta esimerkiksi Proxomitron-filtteri tukee tätä, ja paljon muutakin. Tämä Windowsissa toimiva filtteri on täysin selainriippumaton, joten se toimii minkä tahansa selaimen kanssa; se emuloi paikallista proxy-serveriä, ja selain voi käyttää sitä ikään kuin se olisi sellainen; ohjelma sitten suorittaa haluttuja filtteröintejä kaikille sivuille, jotka haetaan sen läpi. Esimerkiksi juuri hiiren nappien triggeröimisen esto onnistuu helposti.)
On hankalaa keskittyä sivun sisältöön kun joka puolella vilkkuu ja välkkyy ja on koko ajan liikettä kuin keskikaupungilla ruuhka-aikaan. Netistä löytyy sellaisia sivustoja, joissa tämä ongelma on todella pahaa luokkaa, koska sivuilla on näitä vilkkubannereita kymmenittäin. Tosin jo yksikin on häiritsevä.
Mozillan voi konfiguroida niin, että animoituja giffejä ei animoida ollenkaan, tai ne näytetään läpi yhden kerran, ja sitten pysäytetään (eli ei luupata). Tämä on todellä kätevä ominaisuus (itse käytän tuota jälkimmäistä optiota, sillä joskus animoitu giffi on mielenkiintoinen ja tärkeä, joskin erittäin harvoin, jolloin sen näkee edes kerran (ja jos haluaa toisen kerran, voi reloadata), mutta kaikki vilkkubannerit pysähtyvät aikanaan).
Framet ovat kaiken kaikkiaan melkoisen ärsyttävä ominaisuus webbisivuilla, joskin niitäkin on mahdollista käyttää hyväksi ja hyödyllisesti, helpottamaan surffailua. On kuitenkin sellaisia sivuja, joissa on aivan totaalisen turhia frameja, joista ei ole mitään hyötyä, ja jotka suorittavat lähinnä samaa virkaa kuin javaskriptillä avattavat mainosikkunat (toisin sanoen frame toimii mainosikkunana). Olen törmännyt moneenkin sivuun, jossa on tasan kaksi framea: Mainosframe ja sitten itse sivusto (jossa ei ole itsessään frameja). Tällainen täysin turhien framejen käyttö on ärsyttävää koska se osaltaan hankaloittaa surffailua (esim. location-kentässä ei näy, missä ollaan tällä hetkellä).
Onneksi Mozillassa on oikean napin menussa valinta "Show only this frame", jolla pääsee näppärästi eroon siitä ylimääräisestä mainosframesta.
Tämä on yksi käsittämättömimmistä ilmiöistä, mihin olen webissä törmännyt: Joillain sivuilla (onneksi ei hirveän monilla) on vasemmalla tai ylhäällä navigointipalkki (usein omassa framessaan, mikä on sinänsä ärsyttävää), jossa joka ikinen linkki on oma java-applettinsa.
Tämä tekee sivusta järjettömän raskaan. Kun selain joutuu ajamaan pahimmillaan jopa yli kymmenen erillistä applettia, siinä on prosessoritehot kovilla. Sivun lataus ensimmäistä kertaa on myös hyvin hidasta sillä selain joutuu jyräyttämään käyntiin Java-virtuaalikoneen, mikä on usein sangen hidasta.
Ja mikä naurettavinta: En ole vielä törmännyt sellaiseen sivuun joka tekee näin, ja jossa näitä java-appletteja käytettäisiin johonkin muuhun kuin sellaiseen, minkä saa muutenkin tehtyä hyvin helposti (ja erittäin kevyesti) CSS:llä tai javascriptillä (tyypillisesti linkkikuvan sisältö muuttuu kun kursorin vie sen päälle). Toisin sanoen, tämä järjetön raskaus on totaalisen turhaa: Täsmälleen saman efektin saa vaikka käyttämällä CSS:ää, joka ei vaadi prosessoritehoja tai muistia käytännössä lainkaan.