(Takaisin)


Kauhajoen surmille haetaan syntipukkia

Ihmisen luonteeseen kuuluu se, että kaikki paha on aina jonkun syy. Aina kun sattuu jotain pahaa, jotakuta on rankaistava. Kaikelle on aina löydyttävä jokin syntipukki.

Kauhajoen surmien uhrien omaiset etsivät tätä syntipukkia rikoskomisariosta, joka oli vastuussa aseen myöntämisestä surmaajalle. Toki koska näitä asioita ei voi koskaan lähestyä loogisesti ja maltillisesti, komisariota ei syytetty pelkästään virkavirheestä (mikä olisi tässä tapauksessa loogista), vaan peräti kymmenestä kuolemantuottamuksesta, ikäänkuin tämä rikoskomisario olisi ollut henkilökohtaisesti vastuussa jokaisen kymmenen ihmisen surmasta. Tässähän ei tietenkään ole mitään järkeä, mutta syntipukkimentaliteettiin kuuluu totta kai kaiken mahdollisen sälyttäminen syntipukin kontolle.

Ja toki pelissä on mukana vähän muunlaisiakin motivaatioita, mikä ei ole mitään yllättävää. Omaiset eivät halua pelkästään "oikeutta" ja "syyllisen" laittamista linnaan, mutta sen lisäksi he vaativat yli 800 tuhannen euron "kärsimyskorvausta". Niinpä niin.

Ei kovinkaan yllättäen käräjäoikeus hylkäsi kuolemantuottamussyytteet ja järjettömän korvausvaatimuksen. Siinä ei sinänsä ole mitään merkittävää sillä koko syyte on täysin järjetön.

Käräjäoikeus kuitenkin hylkäsi myös sen syytteen, josta ehkä olisi voinut teoriassa tullakin tuomitseva päätös, riippuen hieman tilanteesta, eli virkavirhesyytteen. Käräjäoikeus tuli siihen tulokseen, että rikoskomisario toimi täysin lain ja säädösten mukaisesti, eikä syyllistynyt huolimattomuuteen.

Suomen oikeudenkäyntijärjestelmässä on se periaate, että syyttömäksi todettua ei pidä rankaista millään tavalla, koska hän ei ole tehnyt mitään ansaitakseen sitä. Tämän periaatteen takia vastapuolen on maksettava syyttömäksi todetun oikeudenkäyntikulut. Tämä on loogista ja oikeudenmukaista koska ei olisi mitään järkeä että täysin syytön ihminen joutuu maksamaan isoja summia rahaa oikeudenkäyntikulujen kattamiseksi, vaikka hän ei ole tehnyt mitään ansaitakseen moista. Tämä menetelmä myös estää oikeusjärjestelmän väärinkäyttämistä aiheuttakseen rahallista vahinkoa muille (haastamalla heitä oikeuteen jotta heidän olisi kulutettava rahaa oikeidenkäyntikuluihin).

Siispä uhrien omaisten on maksettava syyttömäksi todetun rikoskomisarion oikeudenkäyntikulut, yhteensä liki 32000 euroa.

Luonnollisestikaan nämä omaiset eivät ole lainkaan tyytyväisiä tähän päätökseen. Sieltä tuli sitten lehdistölle vuodatusta tyyliin "luulimme, että asumme oikeusvaltiossa, ja sitten kävi näin". Heidän mielipiteensä on ilmeisesti se, että on väärin, että he joutuvat maksamaan 32000 euroa.

Haloo! Herätys! Me asumme oikeusvaltiossa. Oikeusvaltiossa ei valita syntipukkeja ja päätetä etukäteen syyllisyyttä. Oikeusvaltiossa syytteet tutkitaan oikeustuomioistuimessa. Oikeusvaltiossa syyttömiä ei rankaista maksamaan oikeudenkäyntikuluja omasta pussistaan.

Millä tavalla olisi ollut oikeudenmukaista, että rikoskomisario, joka ei ole todettu syyllistyneensä virkavirheeseen tai huolimattomuuteen, joutuisi maksamaan omasta pussistaan 32000 euroa oikeudenkäyntikuluja? Oikeudenmukaista on nimenomaan se, että syyttömiä ei rankaista.

Toki omaiset valittavat asiasta hovioikeuteen. Heidän asianajajansa mukaan "kyse on pitkän matsin ensimmäisestä erästä".

Ilmeisesti näille ihmisille koko homma on jonkinnäköistä peliä. Asiaa vatvotaan ja kierrätetään erilaisissa oikeustuomioistuimissa niin kauan kunnes saadaan jotain voittoa. Panoksena on (jokaisen oikeudenkäynnin myötä kasvavat) vastapuolen kulujen maksaminen vastaan häneltä vaaditut "kärsimyskorvaukset". Peliä pelataan yhä kasvavin panoksin, kunnon uhkapelikierteen tavoin. (Ja jos ihan niin paljon rahaa ei tulisikaan, niin ehkäpä heidän mieltä silti hieman lämmittää vahingonilo siitä kun se onkin rikoskomisario joka joutuu maksamaan koko ajan kasvavat oikeudenkäyntikulut.)

Tuskinpa hovioikeuskaan puoltane kuolemantuottamussyytöksiä ja järjettömiä vahingonkorvauksia, joten saa nähdä kuinka monta "erää" omaiset ja heidän asianajaja vielä jaksavat pelata sen jälkeen. Kaipa niitä lakikiemuroita voi väännellä vaikka kuinka paljon, että saadaan peli jatkumaan.

Koko homma on ilmeisesti peliä, ja tämä on heidän mielestään ilmeisesti "oikeudenmukaisuutta".


(Takaisin)