(Takaisin)


Suomalaisten lukihäiriöepidemia

Jos jollekulle huomauttaa, erityisesti netissä, hänen yhdyssanavirheistään, niin merkittävässä osassa tapauksista (silloin kun hän ei suoraan käske painumaan v***uun) hän puolustautuu sillä, että hänellä on "lukihäiriö".

Jos jokainen tällainen väite olisi totta, silloin Suomessa olisi kyllä äärimmäisen huolestuttava epidemia, sillä vähintäänkin 80-90% ihmisistä olisivat lukihäiriöisiä.

Koska en muista lukeneeni mistään tällaisesta huolestuttavasta epidemiasta, niin en voi kuin päätellä, että tämä ihminen joko valehtelee, tai niissä äärimmäisen harvinaisissa tapauksissa jossa hänelle on ihan oikeasti todettu lievä lukihäiriö, hän pitää sitä oivallisena tekosyynä sille, ettei tarvitse opetella kirjoittamaan oikein. (Olisi mielenkiintoista nähdä lääketieteellinen tutkimus jossa todetaan, että lievästi lukihäiriöinen ihminen ei voi oppia kirjoittamaan yhdyssanoja oikein. Luulen, ettei sellaista olekaan. Vakavat lukihäiriöt ovat erikseen, ja vaikuttanevat muuhunkin kuin vain yhdyssanoihin.)

Minusta on myös sangen huvittavaa, kuinka 99.9% ihmisistä pitää loukkaavana sitä, että heitä huomautetaan kirjoitusvirheistä. Ehdottomasti yleisin argumentti jonka he heittävät on käytännössä se, että "kirjoituksen ymmärrettävyys on lukijan vastuulla", mikä on tietenkin täysin päinvastoin kuin normi. He käyttäytyvät ikäänkuin heillä ei olisi minkäänlaista vastuuta siitä, kuinka ymmärrettävää heidän tekstinsä on, ja että on täysin lukijan vastuulla kaivaa sieltä tekstistä sen merkitys. Kun heille huomautetaan, että vastuu tekstin ymmärrettävyydestä on nimenomaan kirjoittajalla, ei lukijalla, niin vastauksena tulee vain epämääräistä mölinää.

Jotkut vetoavat kohteliaisuuteen. No, minusta ei ole yhtään sen kohteliaampaa valehdella toiselle päin naamaa jostain olemattomasta "lukihäiriöstä".


(Takaisin)