Ihmisten asenne napsteriin

Kun uutisoitiin se tapahtuma, että Yhdysvaltojen oikeus oli tuominnut napster-seittisivuston laittomaksi ja määräsi sen suljettavaksi, minua yllätti suuresti ihmisten asenne sellaisessakin foorumissa, jossa piratismia pidetään säälittävänä asiana.

Tässä foorumissa pidetään yleisesti ottaen tuomittavana ja säälittävänä piraattiohjelmien kopioiminen ja niiden käyttäminen. Oliko siellä yleinen asenne positiivinen kun tämä uutinen napsterista tuli? Ylistettiinkö siellä Yhdysvaltojen tuomioistuinta ja todettiin, että oikeus on vihdoinkin tapahtunut?

Vielä mitä! Lähes joka ikinen haukkui tuomiota ja tuomioistuinta. Monet mainitsivat myös sen, että onneksi on vaihtoehtojakin napsterille.

Tämä yllätti minut täysin ja osoitti, kuinka syvälle piratismin juuret ovat loppujen lopuksi kaivautuneet sellaisissakin foorumeissa, joissa päältä päin tuomitaan piratismi.

Tokihan se on totta, että napsterissa ei ole yhtään mitään sen laittomampaa kuin mp3-formaatissakaan. Ei napster itse tee mitään laitonta. Sitä kuitenkin käytetään lähes yksinomaan piraatti-mp3:sten levittämiseen ja tämä on hyvin todennäköisesti ollut sen alkuperäinen tarkoituskin. Tähän toki voi esittää tekosyitä, että sitä voi käyttää lailliseenkin levittämiseen, mutta kyseessä on vain tekosyy koska käytännössä napsterin avulla levitettävien laillisten mp3:sten prosenttiosuus on suunnilleen nolla.

Napster on erittäin syyllinen yhteen asiaan: Se on tehnyt piraatti-mp3-tiedostojen levittämisen äärimmäisen paljon helpommaksi kuin ennen. Sen tekijät tiesivät tämän aivan takuuvarmasti (ja todennäköisesti tekivät ohjelman tätä nimenomaista tarkoitusta varten, vaikkeivät sitä tietenkään ääneen myönnä). Napsterin hyötyarvo laillisessa toiminnassa on käytännössä olematon. Ei kukaan ihminen tai mikään taho, joka levittää omaa vapaata musiikkiaan tarvitse napsterin kaltaista ohjelmaa siihen. Toki se voisi olla hyödyllinen mikäli sitä käytettäisin yksinomaan laillisten mp3-tiedostojen levittämiseen, mutta kun sitä ei käytetä.

Napsterin kieltäminen ei haittaa käytännössä ketään muuta kuin niitä, jotka imuroivat piraatti-mp3:sia. Ne, jotka eivät harrasta piratismia tuskin ovat koskaan edes käyttäneet napsteria.

Napsterin kieltäminen ei siis pitäisi nostattaa negatiivisia tunteita jos oma piratisminkäyttö on olematon. Se, että se nostatti tuon kaltaisia tunteita tässä kyseisessä foorumissa on aika varma osoitus siitä, että useimmat näistä ihmisistä harrasti sitä piraattimusiikki-imurointia.

Myös monien pilkkaava asenne Metallicaa vastaan on ärsyttävää. Onhan se niin, että suuri mahtava miljardööribändi potkii pientä ohjelmaa joka aiheuttaa heille muutaman prosentin tappion tuloissa. Tähän ei voi kuitenkaan vastata kuin yhdellä tavalla: Entä sitten? Napster on jo lähtökohdaltaan ärsyttävän piraattijohdanteinen, joten jos joku alkaa taistelemaan sitä vastaan, se on vain hyvä. Jos joku rupeaa pilkkaamaan tällaista tahoa, hänellä ei varmastikaan ole itsellään täysin puhtaat jauhot pussissaan.