USA:n patenttijärjestelmä

USA:n patenttijärjestelmä on täydellisen aivokuollut, eikä palvele ketään muuta kuin suuria yhtiöitä. No, tämänhän itsestäänselvyyden nyt jokainen tietää kertomattakin, mutta verrataanpa jenkkiläistä patenttijärjestelmää eurooppalaiseen (tai ainakin siihen, joka on käytössä tämän tekstin kirjoittamisen aikana; tilanne voi tulevaisuudessa valitettavasti muuttua Euroopassakin enemmän jenkkilän suuntaan) jotta saadaan vähän perspektiiviä:

Eurooppalainen patenttijärjestelmä USA:n patenttijärjestelmä
Patentoitavan keksinnön on oltava fyysinen laite. Melkein mitä tahansa voi patentoida, täysin järjettömiäkin asioita, kuten esimerkiksi värejä, tiettyjä tapoja kammata tukkansa, webbisivujen ulkoasuasetuksia, tietty tapa harrastaa liikuntaa jne.
Patentoitavan laitteen on oltava teollisesti ja taloudellisesti hyödynnettävissä. Patentoitavan laitteen hyödyllisyydelle ei ole minkäänlaisia vaatimuksia.
Patentoitavasta laitteesta on oltava olemassa toimiva prototyyppi. On mahdollista patentoida pelkkiä laitteiden ideoita, vaikka laitteen toteutus vaatisi sellaista teknologiaa, jota ei ole vielä edes olemassa (tai tule koskaan olemaankaan).
Patentoitavan laitteen idea täytyy ehdottomasti olla ennalta julkaisematon. Jos laitteen idea on todistettavasti julkaistu (esimerkiksi netissä) päivänkään ennen patenttihakemuksen jättämistä, sitä ei voi patentoida. (Tällä estetään suhteellisen tehokkaasti muiden ihmisten keksintöjen patentointi omiin nimiin.) Keksinnön idean voi julkaista ja keksijällä on vuosi aikaa patentoida se. Käytännössä patentteja on haettu jopa asioille, jotka on tunnettu jo satoja vuosia (jenkkilän patenttitoimisto tuntuu tekevän erittäin surkeaa työtä tällaisten asioiden tarkistamisessa).
Patentit ovat ehdottoman julkisia. Kuka vain voi kopioida jonkin patenttihakemuksen patenttivirastosta. Patentin voi julistaa salaiseksi. (Yritä siinä sitten tarkistaa, onko keksimäsi asia jo patentoitu...)
Kuka tahansa voi rakentaa patentin kuvaaman laitteen itse omaan käyttöönsä (kunhan ei anna, ja erityisesti myy sitä muille). Patentin kuvaamaan asiaa ei välttämättä saa toteuttaa itse omaan käyttöön lainkaan maksamatta patentin omistajalle lisenssimaksua.

Yksi asia mikä minua erityisesti ihmetyttää on se, että USA:ssakin patentointi on hyvin kallista puuhaa (ja patentin voimassaolon ylläpitäminen maksaa säännöllisesti yhä enemmän ja enemmän), mutta silti USA:n patenttitoimistosta löytyy tuhansittain täysin järjettömiä (ja ehdottomasti tuottamattomia) patentteja, joista suurin osa on tehnyt ihan tavalliset mattimeikäläiset. Ihmettelen suuresti, miten ihmeessä tällaisilla ihmisillä on yksinkertaisesti varaa pitää kalliita patentteja asioista, joista ei todellakaan saa mitään rahallista hyötyä. Kun näitä täysin järjettömiä patentteja lukee, sitä voisi kuvitella, että patentointi on ilmaista, mitä se ei todellakaan ole. Se on melko kallista.