Miksi en tule ikinä äänestämään Piraattipuoluetta

Suomen Piraattipuoleella on teoriassa järkeviä ideoita ja ehdotuksia copyright-lakien uudistamiseen ja yksityisten yhtiöiden oman etunsa ajamisen rajoittamiseen valtiota lobbaamalla ja päättäjiä lahjomalla.

Piraattipuolue haluaa esimerkiksi pistää jyrkät rajat sille, kuinka paljon yksityisyrityksillä on vaikutusvaltaa valtion säätämiin tekijänoikeuslakeihin omien etujensa ajamiseksi, sekä heidän oikeuksiinsa vaikuttaa yksityisihmisiin mm. tunkeilevalla kopiosuojausmekanismilla (jotka saattavat esim. vahingoittaa käyttäjän tietokoneen käyttöjärjestelmäasetuksia). Samaten tekijänoikeusrikkomuksista langetetut rangaistukset halutaan kohtuullistaa ja suhteuttaa aiheutettuun vahinkoon.

Piraattipuolue yrittää kovasti vietellä myös mm. animeharrastajia. Käytännössä jokaisessa suomalaisessa animekonventiossa ja muussa vastaavassa yleisötapahtumassa on Suomen Piraattipuolueen esittely tai muu tilaisuus. Pääideana näissä tilaisuuksissa on se, että koska suomalaiset animeharrastajat hyvin yleisesti hankkivat netistä anime- ja mangasarjoja joita heidän on muuten käytännössä mahdotonta saada (tai niissä tapauksissa joissa se on mahdollista esimerkiksi tilaamalla Yhdysvalloista, tuotteille tulee yleensä täysin järjettömiä hintoja, jotka voivat olla kymmeniä ja jopa satoja kertoja enemmän kuin tuotteen alkuperäinen hinta Japanissa), ja koska useat Japanilaiset animetuotantoyhtiöt eivät sinänsä välitä imuroidaanko heidän teoksiaan sellaisissa maissa joissa sitä ei muuten myydä, niin tämä käytäntö pitäisi tehdä lailliseksi. Vaikka tuotetta ei saa Suomesta ollenkaan, eikä tekijänoikeuden omistajat välttämättä edes välitä vaikka sitä imuroitaisiin internetistä, sen imurointi on silti teknisesti ottaen laitonta, ja jokainen joka niin tekee on rikollinen, ja ainakin teoriassa voisi joutua siitä edesvastuuseen.

Kaikki tämä tekijänoikeuslakien ja niiden rikkomisesta koituvien rangaistuksien kohtuullistaminen kuulostaa enemmän tai vähemmän järkevältä. Miksi siis en ikinä äänestäisi Suomen Piraattipuoluetta? Koska kyseisen puolueen tavoitteet menevät paljon pitemmälle kuin vain tämä kohtuullistaminen.

Suomen Piraattipuolue nimittäin on myös sitä mieltä, että kaikkien tekijänoikeuksien alaisten teoksien, mm. musiikin ja tietokoneohjelmien, vapaa kopiointi ja levitys ei pitäiis ainoastaan sallia, vaan peräti jopa taata lailla. Yhtiöt saavat edelleenkin myydä tuotteita, mutta heillä ei olisi enää mitään oikeuksia lailla estää ihmisiä kopioimasta ja levittämästä tuotteita täysin korvauksetta. Päinvastoin, yhtiöt eivät saa edes kehittää mitään estomekanismeja, jotka tekisivät tämän kopioimisen vaikeammaksi.

Miten esimerkiksi ohjelmistoyritys voi pysyä hengissä jos heillä ei ole mitään oikeutta vaatia korvausta tuotteistaan, vaan kaikki saavat kopioida niitä korvauksetta? On olemassa monta täysin suomalaista ohjelmistoyritystä, jotka tekevät ohjelmia pääasiallisesti suomalaisille markkinoille. Kuinka nämä yhtiöt voivat menestyä? Suomen Piraattipuolueen vastaus tähän kysymykseen on "jos ne eivät pysy hengissä, niin se on voi voi". Toisin sanoen, mikäli ohjelmistoyritys ei keksi muuta tapaa saada tuloja kuin ohjelmiensa myyminen, ja joutuu sen takia konkurssiin, niin se on voi voi.

Kyllä, tämä on suoraan Suomen Piraattipuolueen kanta.

Minä olen töissä ohjelmistoyrityksessä ja saan elantoni siitä. Tämä ohjelmistoyritys ei todellakaan selviäisi jos heidän tuotteistaan ei maksettaisi rahaa. Minä teen rehellistä työtä, josta saan palkkaa ja josta maksan veroja.

Suomen Piraattipuolue haluaa viedä minulta tämän työpaikan. Suomen Piraattipuolue haluaa, että joudun työttömyyskortistoon sen sijasta.

Tämän takia en tule ikinä äänestämään Suomen Piraattipuoluetta.


(Takaisin)