Ohjelmien, musiikkikappaleiden, elokuvien ja muiden vastaavien sähköisesti tallennettavien tuotteiden kopioiminen (ja kopioiden ostaminen halvalla) on useimpien mielestä täysin normaalia. Jotkut jopa ovat sitä mieltä, ettei se ole laitonta. Monet tietävät, että se on laitonta, ja jotkut jopa saattavat myöntää, ettei se ole aina reilua tekijää kohtaan, mutta eivät välitä siitä pätkän vertaa.
(Huom: Suomen laki kieltää yksiselitteisesti ja selkeästi tietokoneohjelmien kopioimisen ja ilman lupaa käyttämisen. Musiikkikappaleiden tapauksessa Suomen laki ei (vuonna 2001) kuitenkaan ole näin rajoittava, vaan käytännössä musiikkikappaleen kopioiminen itselleen ei ole lain vastaista; tämä tarkoittaa muun muassa sitä, että radiosta tai tv:stä nauhoitetussa musiikkikappaleessa ei ole mitään lain vastaista. Tässä jälkimmäisessä tapauksessa kyse on näin ollen enemmän moraalikysymyksestä.)
Joillekin ihmisille piraattiohjelmien keräily on samanlainen harrastus kuin esimerkiksi postimerkkeily tai tulitikkuaskien keräily. He omistavat monen metrin korkuisia pinoja piraatti-CD:itä ja monesti he jopa ylläpitävät itse omaa piraattisaittia (ftp, http tai muuta vastaavaa). Kuten kaikkeen muuhunkin keräilyyn kuuluu, he eivät itse käytä keräämistään kohteista kuin korkeintaan murto-osaa, jos sitäkään. He kyllä levittävät ja lainaavat mielellään niitä.
Ehdottomasti yleisin ilmiö on se, että ihan tavallinen peruskäyttäjä (joka on esimerkiksi äskettäin hankkinut tietokoneen) kopioi itselleen ohjelmia (Windows, MS Office ja muita "perustyökaluja") ja pelejä, useimmiten naapurilta, tuttavalta tai sukulaiselta. Tämä kopiointi on äärimmäisen normaalia toimintaa, täysin samassa kastissa aamiaisen laiton, hampaiden pesun ja nukkumisen kanssa. Tämän ihmisen mielessä ei edes käy kertaakaan ajatus siitä, että hän olisi tekemässä jotain väärää. Jos jostain syystä ajatus käykin mielessä, se ohitetaan olankohautuksella.
Jos kertoo kopioineensa jonkin ohjelman tai katsoneensa jonkun elokuvan netistä, kukaan ei katso kieroon. Se on täysin normaalia. Jos tarjoaa piraattikopiota jostain, kukaan ei reagoi mitenkään negatiivisesti. Näin saatetaan tehdä jopa isommassakin porukassa, jossa on tuntemattomia.
Toinen hyvin yleinen ilmiö on se, että omaa piratismiharrastusta puolustellaan henkeen ja vereen. Tekosyitä on joka lähtöön. Yleisimpinä mainittakoon "ei ole rahaa", "en mä sitä kuitenkaan ostaisi, vaikken saisikaan sitä kopiona", "ei siitä kukaan ole jäänyt kiinni", jne. Joskus yritetään vedota muihin ilmiöihin, kuten Microsoft-vihaan ("on ihan OK boikotoida Microsoftin ohjelmia piratoimalla niitä") vaikka kuitenkin loppujen lopuksi kyseessä on vain tekosyy. Joskus käytetään käänteistä tekosyytä ("piratismihan tekee vain hyvää yhtiölle kun heidän ohjelmansa leviävät ympäri maailmaa ja he saavat näin ilmaista mainosta"). Kaikki tekosyyt ovat aivan yhtä naurettavia ja ovat olemassa vain ja ainoastaan puolustamaan omaa piratismiharrastusta.
Sitten on toki niitä, jotka harrastavat piratismia häikäilemättömästi ja järjestelmällisesti. Useimmiten kyseessä on piraatti-CD:iden myynti, joka voi saada uskomattomat mittasuhteet (esim. kyseisellä "firmalla" on täysin julkiset kotisivut jossa he täysin avoimesti tarjoavat erilaisia piraatti-CD-kokoonpanoja halpaan hintaan).
Minua ärsyttää suunnattomasti:
Onneksi asialle yritetään joiltain tahoilta tehdäkin jotain: Business Software Alliance.