Energiasäästölamput

Jo vuosia on tolkutettu, kuinka hehkulampuista pitäisi hankkiutua eroon, ja jopa lakialoitteita on pantu liikkeelle niiden kieltämiseksi. (En muuten ymmärrä mitä sille lakialoitteelle tapahtui. Luulin, että sen piti tulla voimaan, mutta kauppojen hyllyt ovat edelleenkin täynnä hehkulamppuja.)

No, ei siinä mitään. Kyllähän hehkulamput varmaan jonkun verran sähköä kuluttavat. Ihmiset laittelevat jotain sadan watin lamppuja joka ikiseen koloon ja pitävät kaikkia valoja aina päällä vaikka niitä ei edes tarvittaisi. Jos keskimääräisessä kodissa on luokkaa 10 hehkulamppua lähes aina päällä, niin se tekee koko Suomessa aika monta wattia.

Ongelma on kuitenkin vaihtoehto, nimittäin ns. energiasäästölamput.

Energiasäästölamppua voi käytännössä käyttää vain sellaisiin valoihin, joita pidetään yhtäjaksoisesti pitkään päällä (esimerkiksi olohuoneen kattolampussa). Ne ovat käyttökelvottomia sellaisissa valoissa, joita laitetaan päälle ja pois yhtenään, kuten esimerkiksi jääkaapin, WC:n tai eteisen valot.

Tämä johtuu siitä, että energiasäästölampuilla menee ainakin minuutti lämmetä täyteen kirkkauteensa (mikä tekee niistä hyödyttömiä esimerkiksi jääkaapin valona), ja mikä pahinta, jatkuva päälle laittaminen ja sammuttaminen rasittaa lamppua ja lyhentää sen käyttöikää merkittävästi (mikä myöskin tekee siitä käyttökelvottoman esim. jääkaapin valona). Se ehkä kuluttaa vähemmän sähköä, mutta jos se on sellainen valo jota jatkuvasti pistetään päälle ja pois, sitä joutuu myös yhtenään vaihtamaan. Mikä sähkössä säästetään se kustannuskuluina menetetään. (Säästölamputhan ovat merkittävästi kalliimpiakin kuin hehkulamput.)

Tämän takia hehkulamppujen kieltäminen on huono idea. Energiasäästölamput toimivat hyvin esimerkiksi olohuoneen kattovalossa, mutta erittäin huonosti esimerkiksi jääkaapissa, WC:ssä tai eteisessä. Jos hehkulamput kiellettäisiin, niin sitten jos haluaa oikeasti säästää (sekä omia varojaan että luontoa), joutuisi jättämään jääkaapin ja WC:n kokonaan ilman valoa. (WC:ssä tosin voinee käyttää loisteputkea, mutta senkin jatkuva sytyttäminen ja sammuttaminen ei ole mikään maailman energiatehokkain asia, joskin paljon parempi kuin energiasäästölamppujen kanssa.)


(Takaisin)