(Takaisin)


Ekologinen hörhöily Suomessa

Joka tuutista toitotetaan samaa virttä: Meidän tulisi kuluttaa vähemmän, saastuttaa vähemmän ja tehdä enemmän ympäristötekoja. Suomalaisia kotitalouksia kehoitetaan vähentämään sähkön- ja muun energian kulutusta ja tarpeettoman roskan tuottamista. Sanomalehdissä on käytännössä päivittäin juttuja ja vinkkejä siitä, kuinka voimme elää ekologisemmin pienillä teoilla, rasittaa luontoa ja saastuttaa vähemmän. Kaupungin keskustassa ei voi enää kävellä ollenkaan ilman, että joku tulee tuputtamaan jotain "kiinnostaako luonnonsuojelu?"-hömppää.

Hei haloo! Nyt puhutaan Suomesta, emme Kiinasta, Yhdysvalloista tai Kreikasta. Kaikki nuo ohjeet ja periaatteet olisivat hyvinkin tarpeellisia noissa maailman saastuttavimmissa maissa ja monissa muissakin, mutta Suomi ei todellakaan kuulu ekologiselta jalanjäljeltään maailman pahimpiin. Itse asiassa päinvastoin: Suomen ekologinen jalanjälki on yksi maailman parhaimpia.

Jos noita ekologihörhöjä uskoisi, Suomi olisi yksi maailman saastuttavimmista maista ja täällä ekologinen jalanjälki olisi aivan retuperällä. Asia ei kuitenkaan voisi olla kauempana totuudesta.

Suomalaiset perinteisesti tuntevat alemmuuskompleksia koska Suomi on pieni maa jossa on vähän asukkaita, mutta tässä asiassa se on itse asiassa hyödyllistä: Täällä on erittäin vähän ihmisiä pinta-alaan nähden, ja täällä on erittäin hyvinvoiva luonto. Muunmuassa metsät voivat täällä erittäin hyvin (Suomen metsien kasvu on jo yli 30 vuotta ollut selvästi suurempi kuin poistuma, joka koostuu luonnonpoistumasta ja hakkuista.)

Suomi on maailmanlaajuisesti äärimmäisen pieni saastuttaja. Jos täällä vähennetään saastuttamista, se on sama kuin yrittäisi tyhjentää merta ämpärillä. Sillä ei ole mitään maan merkitystä.

Aloitetaan ensin maailman saastuneimmista valtioista, kuten Kiina, Yhdysvallat ja Kreikka, ja sitten kun ne ovat saaneet päästönsä samalle tasolle kuin Suomi, niin ehkä sitten voidaan ruveta katsomaan asiaa uudestaan (joskin siinä vaiheessa maailman ekologinen tilanne olisi todennäköisesti niin hyvin, ettei sillä olisi enää mitään väliä).

Lopettakaa jo se ekologinen hörhöily Suomessa. Täällä ovat asiat erittäin hyvin. Suomi ei ole mikään saastuttajamaa.


(Takaisin)