(Takaisin)


Trendipellet

Joitain vuosia sitten istuin bussissa, joka oli juuri lähtemässä Tampereen keskustorilta, kun tapahtui niin, että sen eteneminen estyi noin kymmeneksi minuutiksi. Syynä oli valtava protestimarssi. Mitä nämä ihmiset protestoivat? Yhdysvaltojen hyökkäystä Irakiin.

Minulle tuli heti mieleen kaksi kysymystä:

  1. Mitä ihmeen hyötyä tällaisesta julkista järjestystä häiritsevästä protestimarssista on, täällä Suomessa? Jättääkö Yhdysvallat hyökkäämättä Irakiin sen takia, että Tampereen keskustassa tukitaan liikenne jollain protestimarssilla?
  2. Missä oli Tampereen keskustan protestimarssit esimerkiksi Ruandan kansanmurhan aikaan, tai silloin kun Venäjä hyökkäsi Tsetseniaan?

Vaikka varmaan joissakin paikoissa ympäri maailmaa todennäköisesti järjestettiin jonkinnäköisiä protestimarsseja, ne eivät kuitenkaan olleet lähellekään niin yleisiä ja suosittuja kuin tämän Yhdysvaltojen hyökkäyksen Irakiin aiheuttamat marssit.

Tässä piileekin ongelman ydin: Tätä protestimarssia ei järjestetty sen takia, että selkkaus olisi ollut erityisen vakava (verrattuna muihin, huomattavasti vakavampiin selkkauksiin). Protestimarssi järjestettiin sen takia, että se oli siihen aikaan trendikästä. Silloin oli oikein muoti-ilmiö vihata ja vastustaa Yhdysvaltoja kaikessa (ja on vielä edelleen tänä päivänä suuressa määrin).

Nämä samat ihmiset jotka kokivat Yhdysvaltojen hyökkäyksen Irakiin niin vakavaksi asiaksi, että he päättivät osallistua julkiseen protestimarssiin, vähät välittivät jostain Ruandan kansanmurhasta tai Venäjän hyökkäyksestä Tsetseniaan. Tai jos välittivätkin, niin sen verran vähän, etteivät ainakaan mitään protestimarsseja Tampereen keskustassa järjestäneet. Venäjän vastustaminen ei ole muodissa, kun taas Yhdysvaltojen vastustaminen on.

Toisin sanoen, nämä ihmiset ovat pelkkiä trendipellejä. (Englannin kielessä on itse asiassa paljon rankempi mutta kuvaavampi ilmaisu, "trend whore", joka on erittäin sopiva tähän tilanteeseen.) He protestoivat jos se on muodikasta, muuten he vähät välittävät.

Tällainen säälittävä trendipelleily ei rajoitu yksinomaan joidenkin valtioiden vihaamiseen ja aseellisten selkkausten protestoimiseen.

Kokeilepa kysyä vaikka suomalaiselta äärifeministiltä miehen ja naisen roolista ja asemasta Suomessa, sekä heidän mielipidettään suomalaisen miehen suhtautumisesta naisiin. Tästä seuraavan paatospuheen jälkeen kokeile kysyä hänen mielipidettään naisen asemasta tietyissä maissa ja kulttuureissa, joista kansainvälisesti tiedetään olevan ihmisoikeusrikkomuksia naisia vastaan, ja joissa yleisesti naisia sorretaan ja heidän oikeuksiaan poljetaan. Samaten kysy näiden patriarkaalisten kulttuurien suhtautumisesta naisiin.

Yllättäen ääni muuttuu kellossa täysin. Yhtäkkiä sieltä alkaakin tulla vähättelyä, tekosyitä ja selityksiä siitä, miksi se ei nyt niin paha tilanne ole, kuinka ne tapaukset ovat vain äärimmäisen pienten ääriryhmien suorittamia yksittäistapauksia joita ei saa yleistää (siitäkin huolimatta, että nämä tapaukset ovat yleensä kyseisen valtion hallinnon toimeenpanemia tai ainakin hyväksymiä, eikä vain jonkun pienen ääriryhmän), kuinka niissä kulttuureissa se on itse asiassa naisen tietoinen valinta (vaikka kaikki tietävät, että tämä on täyttä bullshittiä, sillä "valinta" tarkoittaisi sitä, että on vaihtoehtoja mistä valita, mikä ei yleensä ole käytännössä asianlaita kyseisissä maissa ja kulttuureissa).

Nämä ihmiset eivät ole feministejä laisinkaan. He ovat pelkkiä trendipellejä. On muodikasta olla feministi länsimaissa länsimaisia miehiä kohtaan, mutta "suvaitsevainen" muita maita ja kulttuureita kohtaan, ihan riippumatta siitä, kuinka paljon naisten ihmisoikeuksia rikotaan siellä. On muodin vastaista protestoida näiden muiden kulttuurien ihmisoikeusrikkomuksia vastaan. Tästä seuraa täysin ristiriitaiset mielipiteet, mutta eihän sillä ole trendipellen kannalta mitään väliä.

(Toki joitain harvinaisia poikkeustapauksia on feministienkin keskuudessa. Hatunnostoni ja kunnioitukseni kaikille feministeille, jotka uskaltavat puhua asioista suoraan niin kuin ne ovat, antamatta muoti-ilmiöiden ja trendien vaikuttaa mielipiteisiinsä ja puheisiinsa. Valitettavasti tällaiset feministit tuntuvat olevan pieni vähemmistö.)

Myös Linnan Juhlia kaduilla protestoivat ihmiset ovat täydellisiä esimerkkejä trendipelleistä. Jotkut Linnan Juhlat eivät todellakaan ole edes lähellekään suurimmista ongelmista mitä Suomessa on, sillä Suomessa on merkittävästi pahempiakin ongelmia jotka ansaitsisivat protestointia, mutta Linnan Juhlat ovat tarpeeksi näkyvä kohde jota vastaan on kiva hyökätä, ja Linnan Juhlien protestointi on näin ollen muodissa ja trendikästä. Niinpä kaikki trendipellet menevät sinne.

Kaikki tällaiset trendipellet ovat säälittäviä ihmisiä. Heillä on yleensä ristiriitaisia mielipiteitä asioista, ja he käyttäytyvät täysin tekopyhästi eri tavoilla riippuen siitä, onko jokin mielipide muodissa vai ei, ja näin ollen saattavat suhtautua yhteen tilanteeseen ylikorostetun raivokkaasti ja toiseen täysin vastaavaan (tai jopa pahempaan) tilanteeseen välinpitämättömästi, ellei jopa myönteisesti. Ja tämä riippuu yksinomaan siitä, mikä sattuu olemaan sillä hetkellä trendikästä ja mikä ei.


(Takaisin)