(Takaisin)


Vaalit ja media

Joissain ns. banaanivaltioissa järjestetään usein mukademokraattiset "vaalit", jotka eivät ole mitään muuta kuin kulissia länsimaita varten. Vaalitulokset ovat tietenkin paikallisen diktaattorin hyvin tarkkaan kontrolloimia, ja ainoa tavoite tällaisilla kulissivaaleilla on yrittää pimittää länsimailta valtiovallan oikea tilanne. Vaalitulokset ovat joko täysin tekaistuja, tai jos länsimaitten valvonta ääntenlaskennassa on liian tiukkaa, "oikea" vaalitulos saadaan esimerkiksi uhkailemalla kansalaisia.

Suomessa tilanne ei sentään ole näin paha. Kuitenkaan täälläkään ei voida puhua täysin tasavertaisista neutraaleista vaaleista, joissa ei esiinny minkäänlaista äänestäjien manipulointia.

Tunnettu tosiasiahan on se, että suomalaisilla valtamedioilla on suorastaan järkyttävän suuri valta vaikuttaa ihmisten äänestyskäyttäytymiseen. Tämä valta on niin suuri, että sitä voi suorastaan kutsua manipuloinniksi. Siinä missä banaanivaltioissa käytetään uhkailua ja kiristystä, täällä käytetään paljon hienovaraisempaa aivopesumenetelmää.

Muutama presidentinvaali sitten eräs tuttavani sanoi ihan tosissaan, että hän kyllä haluaisi äänestää sitä-ja-sitä ehdokasta, mutta se ei kannattanut koska galluppien mukaan sitä ei kuitenkaan valittaisi, joten hän äänestäisi jotakuta ihan muuta ehdokasta.

Minä olin ihan monttu auki, että haloo, mitä ihmeen demokratiaa tämä on olevinaan, jossa valtamedioiden suorittamilla "gallupeilla" voidaan näin konkreettisesti ja radikaalisti manipuloida ihmisten äänestyskäyttäytymistä? Kun täysin järkevä ja fiksu ihminen haluaisi todella äänestää ehdokasta A, mutta valtamediat sanovat hänelle, että ei se kannata, niin hän ei sitten äänestäkään ehdokasta A, niin mitä tämä kertoo meille?

Tällainen äänestäjien manipulointi on järkyttävää. Medialla on käytännössä valta päättää, ketkä tulevat presidenteiksi ja mitkä puolueet saavat enemmistön eduskunnassa. Median ei tarvitse kuin järjestää hehkutuskampanja ("galluppien" muodossa) jonkun ehdokkaan tai puolueen puolesta ja vähätellä tai vaieta jostain toisesta, niin on melkoisen varmaa, kumpi saa enemmän ääniä. Mitä ihmeen demokratiaa tämä on olevinaan?

Tämä on siitä vielä pirullista, että kansa pysyy silti tyytyväisenä. Kansa elää harhaluulossa, että Suomessa on täysin neutraalit ja tasapuoliset vaalit, jossa oikeasti enemmistön päätös määrää. Bullshit.


(Takaisin)