Nk. visiönäärejä on kahta tyyppiä, jotka molemmat ovat yhtä ärsyttäviä:
Sellaiset ihmiset, jotka ovat saaneet hieman kuuluisuutta ja jotka ovat niin olevinaan, niin fiksuja, niin tietokoneguruja että oksat pois ja köyhät kyykkyyn.
Sellaiset tahot, ihmiset, firmat, lehdet tai muut vastaavat jotka hypettävät aivan kyllästymiseen asti jotain uutta ja hienoa tulevaisuuden ideaa tai suuntausta ja yrittää suorastaan väkisin runnoa sitä läpi yleiseen mielipiteeseen.
Ensimmäistä tyyppiä olevat visionäärit ovat yleensä kovin itsetietoisia ja ylimielisiä (vaikkeivät välttämättä näytä sitä julkisesti) ja esittävät näkemyksiään ikään kuin niillä olisi suurikin painoarvo. Yleensä he visioivat megalomaanisia tai jopa naurettavia tulevaisuudenkuvia tietotekniikasta. Yleensä nämä visiot menevät täysin pieleen.
Monesti he ovat suureen ääneen ottamassa kantaa asioihin joista he eivät oikeastaan tiedä mitään ja tekevät itsensä pelkästään naurunalaiseksi (joskin vain ne, jotka todella tietävät asioista ymmärtävät sen; muut hypetetyt pertti peruskäyttäjät eivät tajua mitään vaan menevät virran mukana ja ylistävät näitä visionäärejä idoleinaan).
Esimerkkinä tulee mieleen erään suomalaisen "visionäärin" väittämä joskus aikaa sitten, että "ei kukaan tarvitse moniajoa koska eihän ihmisetkään pysty tekemään montaa asiaa kerralla". Tämä samainen visionääri kun oli sitä mieltä, että DOS on ehdoton ykköskäyttöjärjestelmä ja Unix on lelu. Esimerkiksi hän kirjoitti vuonna 1992 seuraavasti:
"Osoituksena Unixin ylivertaisuudesta kirjoittaja kertoi, miten hän juuri sillä hetkellä pystyi tehokkaan moniajon ansiosta lähettämään sähköpostia samaan aikaan, kun toisessa ikkunassa valmistui C-käännös, kolmannessa ikkunassa toimi peliohjelma ja parissa muussa ikkunassa oli auki sekalaisia sovelluksia. Se, mitä kirjoittaja ei tullut ajatelleeksi oli, että suurimmalla osalla PC:n käyttäjistä ei olisi ollut mitään käyttöä tuollaisille kyvyille."
Olen vakuuttunut siitä, että tänä päivänä hän saarnaa ihan muuta. (On mielenkiintoista huomata, kuinka yleinen tuollainen "ei kukaan tarvitse"-virsi on näiden "visionäärien" ja muiden vastaavien muutosvastarintaisten ihmisten keskuudessa. Koittakaa nyt hyvät ihmiset keksiä parempia tekosyitä.)
Joidenkin visionäärien väitteet ovat jääneet historiaankin. On esimerkiksi väitetty, että maailma ei tule koskaan tarvitsemaan kuin korkeintaan kolme tietokonetta. Myös siitä, ettei tietokoneet koskaan yleisty kotikäytössä on visioitu useastikin.
Erikoistapauksena voinemme pitää erään henkilön väitetyn vision, että "640 kilotavua pitäisi riittää kaikille". Vaikka sitä pidetään yleisesti herra Gatesin väittämänä, tästä ei käsittääkseni ole paljon näyttöä (vaikka en itse olekaan mikään Gates-fani). Saattaa olla, että se on hänen, saattaa olla, että ei. Saattaa olla, ettei sitä ole koskaan edes sanottu. Joka tapauksessa tuo "visio" kuuluu ihan samaan kastiin kuin nuo muutkin.
Microsoft kuuluu kuitenkin näiden "visionäärien" joukkoon. Se nimittäin ennusti internetin alkuaikoina, ettei internet koskaan yleisty, ja niinpä he eivät satsanneet siihen ollenkaan. Tämän takia Internet Explorer tuli niin paljon myöhemmin kuin muut selaimet (eli vasta kun he tajusivat että ehkä se internet sittenkin yleistyy).
Näistä tällaisista visioista voisi varmaan kirjoittaa paksun kirjankin halutessaan.
Toista tyyppiä olevat visionäärit ovat aivan toista kastia: Ne ovat tarkoituksenhakuisia ja omaa etua tavoittelevia, jotka yrittävät väkisin runnoa läpi muoti-ilmiöitä joista he saisivat jotain etua. Tähän kastiin kuuluvat monesti suuret firmat.
Esimerkiksi vuosia sitten puhuttiin (erityisesti erään tietyn isohkon firman osalta) tosi paljon nk. NetPC:stä, eli todella halvasta ja riisutusta PC:stä, jossa olisi vain olennainen hardware nettailuun eikä paljon muuta. Näitä NetPC:itä myytäisiin tavallisten PC:iden lisäksi, halpana vaihtoehtona internettiin pääsylle. Se olisi paljon riisutumpi ja vähemmän toiminnallinen kuin tavallinen PC, mutta vastaavasti paljon halvempi. NetPC:stä toitotettiin lähes joka mediassa pitkän aikaa ja sitä hypetettiin aika lailla.
Missä se NetPC oikein on? Vuosia on kulunut tuosta, eikä sellaista ole vieläkään ilmestynyt. Nykyiset multimedia-PC:t ovat aivan yhtä kalliita kuin silloinkin ja sisältävät paljon enemmän hardista kuin silloiset PC:t. Halpojakin PC:itä toki myydään, mutta ei niitä voi hyvällä tahdollakaan kutsua tällaiseksi NetPC:ksi josta oli niin vankasti visioitu.
Kyseessä oli ilmiselvä yritys runnoa väkisin läpi jokin uusi ajatus. Se ei selvästikään onnistunut. Syitä siihen on helppo keksiä: Ei kukaan osta tietokonetta pelkästään nettailemiseen; tietokoneen toinen pääkäyttö on pelaaminen. Tuskin kukaan ostaa PC:tä jolla ei pysty pelaamaan edes vanhojakaan pelejä, saatikka uusia. Myös toimisto-ohjelmistoilla on painava vaikutus ihmisten ostopäätöksiin.
Pelkkä ajatuskin oli ilmeisesti loppujen lopuksi niin naurettava, ettei sellaista PC:tä kukaan edes tehnyt. En ole ainakaan kuullut sellaista myytävän.
Yleensä hyvin myyviä uusia ideoita ei tarvitse tällä tavalla väkisin yrittää runnoa läpi mikäli ne todella ovat hyviä ideoita. Esimerkiksi CD (musiikki ja data) yleistyi pahemmin runnomatta samoin kuin esimerkiksi 3D-kiihdytyskortit.
Toki mainontaa käytetään, mutta en luokittele sitä visionääriseksi tulevaisuudenkuvan väkisinrunnomiseksi samassa mielessä. Mainoksissa on se ero, että niissä mainostetaan jo olemassaolevaa tuotetta.
Hassua kyllä, kovin harva visionääri on ennustanut niitä asioita, jotka ovat oikeasti tulleet yleisiksi.