Vouhotus ydinvoimasta

Ydinvoimalat voivat toki olla hyvin vaarallisia jos jotain menee pahasti pieleen. Jos ydinvoimala räjähtää (kuten kävi Tshernobylissä) se aiheuttaa paitsi välittömän vaaran lähiympäristölleen myös paljon laajemmalti tuhoa kun ydinlaskeuma kulkeutuu tuulten mukana jopa maapallon toiselle puolelle. Räjähtäneen ydinvoimalan ympäristö on monen kilometrin säteellä täysin asuinkelvotonta kymmenien tuhansien vuosien ajan.

Ihmisten vouhotus ydinvoimaa vastaan on kuitenkin täysin järjetöntä. Ydinvoimaa pitäisi vähentää ja yhdinvoimaloita sulkea ja vaikka mitä.

Haloo! Miksi ihmiset eivät vouhota laivoja vastaan? Laivaonnettomuuksissa on kuollut varmasti paljon enemmän ihmisiä kuin ydinonnettomuuksissa (lienee tarpeetonta mainita tapauksia kuten Estonia ja Titanic). Miksi ihmiset eivät vouhota autoja vastaan? Auto-onnettomuuksissa kuolee maailmassa vuosittain varmasti paljon enemmän ihmisiä kuin mitä on kuollut ydinonnettomuuksissa koko historian aikana. Listaa voisi jatkaa varmaan loputtomiin.

Entä luonnon kannalta? Hassua kyllä, ydinvoima on yksi luontoystävällisimmistä energiantuotantomuodoista koko maailmassa. Jos sen aiheuttamat saasteet suhteutetaan sen tuottamaan energiamäärään, se on ylivoimaisesti paras tuotantomuoto.

Ydinvoimala ei tuota välittömiä saasteita paljon nimeksikään. Ne ei saastuta ilmaa juuri ollenkaan (pelkkää vesihöyryä) eikä myöskään vesistöjä eikä maata. Ydinjätteet käsitellään todella huolellisesti (varmaankaan mitään muita jätteitä ei käsitellä yhtä huolellisesti kuin ydinjätteitä).

Jos ydinvoimaloita ei haluta, niin mikä on vaihtoehto?

Hiilivoimalat tai muut vastaavat? Nehän saastuttavat suorastaan kammottavan paljon. Savua tulee hirvittäviä määriä ja ne aiheuttavat keuhkosairauksia, tuhoavat luontoa sekä otsonikerrosta. Näiden saasteiden pitkäaikaisvaikutukset saattavat olla samaa luokkaa ydinvoimalaonnettomuuden kanssa.

Täysin saasteetonta voimantuotantoa (aurinkovoima, tuulivoima...) joka pystyisi tuottamaan tarpeeksi energiaa koko yhteiskunnalle taas ei ole vielä keksitty, joten ne eivät pystyisi läheskään korvaamaan ydinvoimaloita. Toki niillä voi kattaa osan energiankulutuksesta, muttei läheskään kaikkea.

Miksi sitten pitää vouhottaa ydinvoimasta? Ydinvoima on kaikista luontoystävällisin energiantuotanto suhteutettuna sen aiheuttamiin saasteisiin.

Tokihan siinä on vaaransa, mutta paljon vaarallisempaa on ajaa autolla tai jopa ylittää katu. Silti kukaan ei vouhota autoja vastaan.