(Takaisin)


TV-show:t ja yleisö

Minua ärsyttää suunnattomasti tiettyjen sellaisten TV-ohjelmien ohjaus, joissa on yleisöä.

Tällaisissa ohjelmissa yleensä esiintyy esimerkiksi koomikkoja, taikureita tai muunlaisia artisteja, jotka ovat hioneet esityksensä mielenkiintoiseksi ja kokonaisvaltaisesti yleisöä kiinnostavaksi. Kun ihmiset menevät sellaiseen ohjelmaan, he menevät katsomaan niitä esityksiä.

Miksi ihmeessä TV-ohjaajat tuntuvat kuvittelevan, että kotikatsojien mielenkiinto on ihan toisenlainen kuin paikalla olevan yleisön? Ei kukaan mene paikan päälle katsomaan muuta yleisöä, vaan nimenomaan esiintyjiä. Sen sijaan kotikatsojille näytetään merkittävän osan ajasta yleisöä.

Mitä ihmettä minua yleisö kiinnostaa? Minua kiinnostaa nähdä se esitys, ei joku virnistelevä yleisö.

Joissakin ohjelmissa tämä ilmiö saa aivan naurettavat mittasuhteet. Tuntuu, että yleisöä näytetään enemmän kuin itse esitystä. Jos esitys koostuu esimerkiksi lyhyistä tempuista tai muista vastaavista, niin yleensä artisti ei ole vielä edes saanut temppua täysin loppuun kun ohjaaja vaihtaa kuvan yleisöön. Jos taas esitys koostuu jostain pitkästä, jatkuvasta performanssista (mikä on varsin yleistä esimerkiksi jonglöörien tapauksessa), kuva pomppii koko ajan artistin ja yleisön välillä, ja itse esityksestä jää merkittävä osa näkemättä.

Eikä siinä vielä kaikki. Vaikka esittäjää näytettäisiinkin, niin yleensä kuvakulma vaihtuu vähän väliä, usein häiritsevästi, ja vieläpä usein sellaisiin kuvakulmiin, josta esitystä ei näe kunnolla. Miksi minä esimerkiksi haluaisin nähdä lähikuvan jonglöörin naamasta samalla kun se heittelee palloja korkealle päänsä yläpuolelle? Minä haluan nähdä koko esityksen, en esittäjän naaman.

Luulevatko ohjaajat, että TV-katsojien mielenkiinto lopahtaa, mikäli ruudussa näkyy sama kuvakulma liian pitkään? Miksi kotiyleisö olisi yhtään sen erilaisempi kuin liveyleisökään? Kyllähän se liveyleisökin nauttii esityksestä vaikka he näkevät sen kokonaisuudessaan yhdestä ja samasta näkökulmasta. Artistit ovat yleensä hioneet esityksiään vuosikausia nimenomaan sitä varten, että ne olisivat mielenkiintoisia. Olisiko aivan kamalaa, jos TV:ssä näkyisi koko esitys kokonaisuudessaan yhdestä ja samasta kuvakulmasta (suoraan edestäpäin)? Tuntuu, että kaikille TV-ohjaajille tämä on täysin mahdoton ajatus.

Tällainen TV-ohjaus pilaa tällaisen esityksen melko totaalisesti.


(Takaisin)