#raamattu-kanavan populaatio

#raamattu-kanavalla on ja käy mitä moninaisimpia ihmisiä. Voisi melkeinpä sanoa, että kanavan "hengellinen etnisyys" on hyvin monipuolista.

Olen pyörinyt kyseisellä kanavalla todella pitkään (varmaan lähemmäs kymmenen vuotta) ja törmännyt siellä kaikenlaisiin tapauksiin. Olen vuosien saatossa mielessäni kehittänyt monille ihmistyypeille nimityksiä, tai ainakin luokitellut heidät periaatteellisella tasolla kategorioihin.

Tämä sivu listaa enemmän tai vähemmän humoristisesti nämä kaikki eri kategoriat, joihin olen mielessäni luokitellut ihmiset vuosien saatossa (plus joitain kategorioita, joita keksin lennossa tätä sivua kirjoittaessani) vähän samaan tyyliin kuin tämä sivu. Mikäli tunnistat itsesi joistain näistä kuvauksista ja loukkaannut sen takia, se on täysin tarkoituksellista.

Ei-uskovat

Töhertäjä

Oikeassa elämässä grafittitöhertäjä yleensä ilmestyy täysin odottamatta yön pimeydestä, spreijaa seinälle jonkin törkeyden tai rivouden ja katoaa samantien paikalta.

IRC-töhertäjät ovat hyvin samanlaisia: He liittyvät kanavalle äkkiarvaamatta, heittävät kanavalle nopeasti jonkun törkeyden, rivouden, URL:n rivoon kuvaan tai muuta vastaavaa, ja yleensä lähtevät samantien pois.

Trolli

Trolli ryntää kanavalle, meluaa ja meuhkoo, ja yrittää saada aikaiseksi mahdollisimman paljon häiriköintiä, riitaa ja sekaannusta. Jos joku loukkaantuu, sen parempi.

Yleensä trollit saavat jäähyn todella nopeasti, joskin joskus hieman hillitymmät trollit voivat kestää kauemmin.

Liekittäjä

Liekittäjä on hyvin läheistä sukua trollille, mutta liekittäjä on paljon hillitympi, käyttäytyy useimmiten asiallisesti ja loukkaamatta suoraan ketään (yrittäen välttää jäähyn). Liekittäjä yrittää saada mahdollisimman paljon riitaisaa keskustelua ja kinastelua aikaiseksi heittämällä poleemisia ja kiistanalaisia kysymyksiä ja väitteitä Raamattua ja uskovia vastaan. Kuten trollinkin tapauksessa, jos joku loukkaantuu se on hänen oma vikansa.

Vaarallisimmat liekittäjät ovat hyvin pirullisia, sillä he eivät missään vaiheessa edes lähesty kanavan sääntöjen rajoja, käyttäytyvät aina täysin asiallisesti ja moitteettomasti, mutta saavat silti aikaiseksi suurta riitaa ja kinaa.

Wannabe-liekittäjä

Wannabe-liekittäjä on ehkä lukenut pari kappaletta jostain skeptikkosivustolta, muistaa asiasta puolet ja senkin huonosti ja tulee sitten kanavalle heittämään ylpeällä äänensävyllä surkuhupaisan säälittäviä liekitysyrityksiä.

Wannabe-liekittäjän yritykset ovat yleensä niin säälittäviä, ettei niitä yleensä edes jaksa laittaa jäähylle. Jos kaikki kanavalaiset yksinkertaisesti kyllästyvät vastaamaan, hän kokee voittaneensa ja saaneensa kanavalaisille jauhot suuhun, minkä hän usein ylpeänä ilmoittaa.

Wannabe-liekittäjät ovat yleensä myös wannabe-skeptikkoja.

Skeptikko

Skeptikko on yleensä sivistynyt, enemmän tai vähemmän akateeminen ja opiskellut. Skeptikon käyttäytyminen vaihtelee, mutta usein hän haluaa vain keskustella vakavasti akateemisesta mielenkiinnosta. Skeptikko yleensä tietää hyvin paljon fysiikasta, matematiikasta, evoluutioteoriasta ja muista tieteenaloista (paitsi jos hän on wannabe-skeptikko, jolloin hän ei yleensä tiedä niistä hölkäsen pölähtävää) ja suhtautuu oikeutetun halveksuvasti kaikkia kohtaan, jotka yrittävät kyseenalaistaa ne.

Usein uskovien keskustelut skeptikon kanssa muuttuvat liekkisodiksi.

Saatananpalvoja

Aito saatananpalvoja voi olla hieman pelottava ilmestys, joskin useimmiten kyseessä on vain wannabe-liekittäjä tai trolli joka tekeytyy (usein kehnosti) sellaiseksi.

Uskovat/uskonnolliset

Äärifundamentalisti

Äärifundamentalisti on kiihkomielinen Raamatun puolustaja. Koko Raamattu on ylin auktoriteetti, ehdoton totuus, mitään poisjättämättä ja mitään lisäämättä, ja muita totuuksia ei ole. Yksi pahimmista loukkauksista äärifundamentalistille on Raamatun minkään osan vähättely tai jopa epätodeksi väittäminen. Tämän takia äärifundamentalisti joutuu usein riitoihin erityisesti liberaaliteologin kanssa. Samaten liekittäjä saa usein paljon haluamaansa palautetta.

Liberaaliteologi

Liberaaliteologi on eräänlainen äärifundamentalistin vastakohta. Hänen mielestään vain pieni osa Raamatusta on tarkkaa ja totta, jos sekään; loput ovat vain sepitettyjä tarinoita joilla ei ole juurikaan mitään tekemistä todellisten tapahtumien kanssa.

Liberaaliteologi ei useinkaan pidä Raamattua mitenkään erityisempänä auktoriteettina, vaan se on vain yksi lähde monista, ja jokainen saa tulkita sitä suunnilleen niin kuin haluaa ja siltä tuntuu. Usein hän pitää "suoraa yhteyttä Jumalaan" tärkeämpänä lähteenä kuin Raamattua.

Joulukinkkukristitty

Joulukinkkukristitty on rivikristityn perikuva ja ruumiillistuma. Useimmiten hän on luterilainen, mutta voi ihan hyvin edustaa muitakin ns. vapaita suuntia.

Joulukinkkukristitty käy kirkossa joka sunnuntai ja noudattaa tunnontarkasti kaikkia kirkon säätämiä perinteitä ja juhlia. Hän pitää itsestäänselvyytenä, että kaikki perinteiset tavat, mitä on aina vietetty, ovat oikein ja raamatullisia ja Jumalan tahdon mukaisia (mm. joulu on kristillisyyden suurin juhla). Vaikka hän ei sitä välttämättä tiedostakaan, hän pitää kirkkoa ja sen opetusta suurimpana auktoriteettinaan.

Joulukinkkukristitty on yleensä lukenut vain hyvin vähän Raamattua (suurin osa hänen tiedoistaan on tullut sunnuntaikirkon saarnatuolista) ja senkin vähän yleensä vain Uudesta Testamentista. Mikäli hän onkin lukenut hieman Vanhaa Testamenttia, se on ollut vain "turvallisista" paikoista (kuten esimerkiksi 1. Mooseksen kirjan parista ensimmäisestä luvusta, psalmeista jne). Hän onkin usein sitä mieltä, että Vanha Testamentti on kumottu, tai vähintäänkin vanhentunut, eikä kristityn tarvitse sitä lukea lainkaan.

Hänen maailmassaan Vanha Testamentti koostuu noin kahdesta asiasta: Ruokalaeista ja sukuluetteloista. Itse asiassa Vanhan Testamentin lakeja ei saa lainkaan noudattaa koska se olisi lakihenkistä (10 käskyä ovat poikkeus tähän, vaikkei hän kunnolla osaakaan selittää miksi).

Kirjanoppinut

Kirjanoppinut tuntee Raamatun suunnilleen ulkoa ja tietää suunnilleen kaiken kaikesta. Hän on myös hyvin paljon opiskellut oppisuuntansa teologiaa sekä sen vastaisia argumentteja ja tuntee kaikki niihin huolella kehitetyt vastaukset. Kokeneimmat kirjanoppineet ovat myös opiskelleet kieliä (kreikka, heprea...) sekä muita tieteenaloja kuten historiaa, arkeologiaa ym.

Mikäli kirjanoppinut edustaa samaa oppisuuntausta, hän voi olla mahtava liittolainen, ja jos hän edustaa olennaisesti poikkeavaa suuntausta hän on pelottava vastustaja. Yleensä hän murskaa vastaväittelijänsä maanrakoon järkähtämättömillä argumenteillaan ja jättää heidät hiljaisiksi (paitsi ehkä itsepäisimmät inttäjät).

Kahden olennaisesti vastakkaista suuntaa edustavan kirjanoppineen väittely voi olla sellainen titaanien taisto, ettei siinä ole muilla mitään väliinsanomista.

Lahkohörhö

Lahkohörhö edustaa oppisuuntausta, joka eroaa niin olennaisesti yleisestä kristillisyydestä, että sitä on vaikea sanoa enää kristillisyydeksi. Lahkohörhöllä on usein ylimielinen asenne koska hänen mielestään hän on löytänyt Totuuden ja kaikki muut kristityt ovat säälittäviä kun eivät ole sitä vielä itse löytäneet. Mikäli hänet bannataan kanavalta liian äänekkäästä harhaoppien julistamisesta, se vain pönkittää hänen vakaumustaan.

Itkupilli

Kun itkupilli joutuu kinasteluun jostain opinkohdasta, hän yleensä turvautuu nopeasti syyllistämistaktiikkaan. Hän yrittää syyllistää vastustajiansa siitä, etteivät he käyttäydy kristillisesti, että he ovat kiihkomielisiä, että kaikki oppikiistat ja riidat ovat nimenomaan heidänlaistensa syytä ja niin edelleen.

Useimmiten tällaisen purkauksen jälkeen hän lähtee mielenosoituksellisesti pois kanavalta.

Pilkunviilaaja

Kun pilkunviilaaja joutuu väittelyssä alakynteen, hän alkaa väistelemään varsinaista aihetta takertumalla yksityiskohtiin. Taitava pilkunviilaaja onnistuu usein viemään keskustelun vähitellen pois siitä vaikeasta aiheesta. Usein hän myös harrastaa raakaa yleistämistä vastaväittelijän tai tämän argumenttien vähättelemiseksi.

Tosikko

Tosikon mielestä kanavalla saisi keskustella vain vakavista hengellisistä asioista, maailman tilanteesta, sielunhoidosta ja sen sellaisista tärkeistä asioista. Pilailu, irvailu, huulenheitto, asiattomat ja jonninjoutavat keskustelut, off-topic-keskustelut ja kaikki muu sellainen eivät ole sopivia. Ihmisten pitäisi käyttäytyä hillitysti, arvokkaasti ja muita kunnioittavasti.

Diktaattori

Diktaattori on kanavan operaattori, joka surutta ja armotta jakaa oikeutta oman arvionsa mukaan, antamatta ihmisten mielipiteiden vaikuttaa päätöksiinsä. Trollit ja liekittäjät varokoot.