(Takaisin)


Suomen Vapaa-ajattelijat ry

Vaikka olenkin kristitty uskova, pidän itseäni silti tietyssä mielessä skeptikkona. Selitän tämän tarkemmin tässä artikkelissa.

Tästä johtuen minä kunnioitan täysin sellaisten kuuluisien skeptikkojen työtä, jotka omistautuvat kaiken maailman huijareiden ja lahkojen ja lohkojen paljastamiseen. Erittäin hyvänä esimerkkinä tästä on James Randi. Minua ei sinänsä haittaa, että tällaiset skeptikot ovat useimmiten täysin ateisteja.

Vaikka asialliset skeptikot vastustavat kaikkea irrationaalista ja huuhaata, he kuitenkin yleensä kunnioittavat ihmisiä, heidän vakaumustaan ja kulttuuriaan. He eivät hyökkää sellaisten ihmisten kimppuun, jotka eivät ole tehneet mitään pahaa kenellekään, etenkään vain sen takia, mihin he uskovat.

Suomen Vapaa-ajattelijat sen sijaan menee jo vähän yli. He väittävät olevansa skeptikkoja ja kannattavansa tieteellisen ja rationaalisen ajattelun aatetta. Kuitenkin käytännössä heistä on tullut ihan samanlainen uskonto kuin mistä muusta tahansa. Heidän lapsellisille tempauksilleen nauraa harakatkin.

Jo pelkästään nimi "vapaa-ajattelija" on harhaanjohtava. "Suomen ateistit ry" olisi huomattavasti kuvaavampi ja todenperäisempi nimi. Nimestä "vapaa-ajattelija" kun saa sen kuvan, että heidän mielestään ihminen saa ajatella juuri niin kuin haluaa ilman, että kukaan tulee heille sanomaan miten asioista pitää ajatella. Kuitenkaan tämä ei pidä paikkansa: "Vapaa-ajattelijat" eivät ole suinkaan vapaita ajattelemaan miten haluavat, vaan heidän pitää ajatella juuri tarkalleen niinkuin tämä järjestö määrittelee.

Mutta ei tämä ole sinänsä se ongelma tämän järjestön kanssa. Minulla oli ennen viileän välinpitämätön suhtautuminen tähän järjestöön, mutta sen jälkeen kun he tekivät viimeisen tempauksensa, eli yrittivät haastaa Suomen kirkkoa oikeuteen jostain raamatunjakeesta, niin minä menetin kunnioitukseni kokonaan. Minun kirjoissani tämä järjestö koostuu nykyään pelkistä pelleistä, eikä minulla ole minkäänlaista kunnioitusta heitä kohtaan. Noin lapsellisen naurettavia temppuja ei tee ketkään muut kuin täyspellet.

Ainakin minua hävettäisi kuulua tähän järjestöön.


Vapaa-ajattelijoiden liitto on myös hyvin puolueellinen eri uskontojen suhteen. Vaikka kristillisyyden täysimuotoinen kritisointi on virallisesti paitsi ihan sallittua myös suotavaa, niin esimerkiksi islamin vastustaminen ja kritisointi on virallisesti kiellettyä liiton hallituksen julkisella päätöksellä.

Luit aivan oikein: Tämä ateistista maailmankatsomusta edistävä järjestö kieltää islamin kritisoinnin. Vapaa-ajattelijatkin ovat sitten sortuneet suvaitsevaisuus-uskontoon.


(Takaisin)